Balçova Belediyesinden 'Üçkuyular Pazarı' Açıklaması

Geçtiğimiz günlerde Balçova’da yeni hizmete açılan Üçkuyular Pazaryeri ile çıkan haberler hakkında yazılı bir açıklama yapan Balçova Belediyesi, açıklamasında “Pazaryerinde tezgahların küçük olması ve pazarcı esnafının sayısının fazla olması, belediyemizin kararlaştırmış olduğu ve uhdemizde olan bir konu değildir” ifadelerine yer verdi.

Balçova Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, “İzmir’de ve ülkemizin birçok kentinde uygulanan pazaryeri tahsis ücreti ile ilgili yapılan açıklamalarda, alınan ücretin keyfi bir ücret olduğu belirtilmektedir. Üçkuyular Pazaryeri önceki yıllarda başka bir ilçemizin yetki alanında kurulan bir pazaryeri idi. 1997 yılında pazaryeri kurulan alanının mülkünü alan özel firma, burada inşaat çalışmalarına başlaması nedeniyle pazaryerini tahliye etme kararı aldı. Merkezi Hükümet, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Pazarcılar Odası ve belediyemizin yaptığı görüşmeler sonucunda; belediyemizin daha önce yol yapmak için başvuruda bulunduğu Karayolları’na ait viyadüklerin altındaki alanda pazaryeri yapılması kararlaştırıldı” denildi.

İlçede haftanın 3 günü hizmet veren 2 adet pazaryerinin olmasına rağmen bölge halkının ve pazarcı esnafın mağdur olmaması için pazaryerinin kurulması için olumlu görüş bildirildiği belirtilen açıklamada, “Yapılan hazırlıklardan sonra Pazarcılar Odası’nın belirlediği kadar pazarcı esnafı, yine Pazarcılar Odası’nın yaptığı kura ve yer belirlemesinin ardından tezgah açmaya başladı.

Bilindiği üzere ‘5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’ ve ‘5393 Sayılı Belediyeler Kanunu’nun uygulanması ve 12.07.2012 tarihinde çıkarılan ‘Pazaryerleri Hakkında Yönetmelik’ çerçevesinde Belediye Meclisleri, pazaryerinde tezgah açmak isteyen esnaftan alınmak üzere pazaryeri tahsis ücreti belirleme yetkisine sahiptir. Belediye Meclisimiz, bu yasa çerçevesinde İzmir ilinde diğer belediyeler tarafından alınan pazaryeri tahsis ücretlerini değerlendirmiştir. Konunun özel ve acil olmasından dolayı diğer belediyelerimizin aldığı tüm ücretlerin çok daha altında belirlenen ve sadece bir sefere mahsus olan 2 bin 500 TL’lik ücret alınmasına karar verilmiş. Bu karar hem Balçova Belediye Meclisinde hem de İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde onaylanmıştır” ifadelerine yer verildi.

Viyadük altında kurulan pazaryeri ile ilgili Karayolları Genel Müdürlüğüne yıllık 77 bin TL kira verilmesinin yanı sıra 750 bin TL alt yapı (Çevre düzenlemesi, tuvalet, güvenlik kamerası, aydınlatma, vb.) hizmetleri harcaması yapıldığını ifade eden Balçova Belediyesi, “Pazaryerinde tezgahların küçük olması ve pazarcı esnafının sayısının fazla olması ise belediyemizin kararlaştırmış olduğu ve uhdemizde olan bir konu değildir” şeklinde açıklamada bulundu.
Kaynak: İHA