Yenimahalle'de Kalp Damar Hastalıkları Semineri

Sağlık alanında önemli çalışmalara imza atan Yenimahalle Belediyesi, 6 yıldır Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ile yürüttüğü proje kapsamında, vatandaşlara “Kalp Damar Hastalıkları Yüksek Tansiyon” adlı seminer düzenledi.

Yenimahalle'de Kalp Damar Hastalıkları Semineri
Karşıyaka İkinci Bahar Dayanışma Merkezi’nde gerçekleşen seminerde konuşmacı olan siyasetin ve tıp dünyasının tanınan ismi Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Erbay, Yenimahallelilere konu hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

“Sigarayı bırakın, tuz kullanımını kısıtlayın”

Ani ölümlerin yüzde 80’inin kalbi besleyen damarların tıkanmasına bağlı koroner arter hastalığı olduğunu belirten Erbay, hastalığın doğuştan başladığını ve yaş ilerledikçe artarak devam ettiğini dile getirdi. Erbay, “Sigarayı bırakın, tuz kullanımını kısıtlayın. Bu sayede kan basıncımız, şekerimiz ve kolesterollerimiz kontrol altında olur. Aynı zamanda obezite, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi risk faktörleri de kalp ve damar sağlığını olumsuz etkiler” dedi.

Kalp krizinin bazı belirtileri olduğunu, bunlardan birisinin de göğüs üzerinde yanma şeklinde ağrı olarak kendini gösterdiğini de söyleyen Erbay, “Yüksek tansiyon kalbin iş yükünü artırır ve atardamarlara zarar verir. Zaman içerisinde özellikle kalp, böbrek, göz ve beyne kan götüren atardamarlarda hasar oluşur. Kalp, böbrek, göz ve beyin damarları bu yüksek basınca uzun yıllar boyunca sessizce direnebilir. Bu nedenle kan basıncındaki yükselme yıllarca belirti vermeden, tamamen sessiz ve sinsi bir şekilde ilerleyebilir. Ancak bu zarar vermediği anlamına gelmez. Yüksek tansiyon, felç, kalp krizi ve böbrek yetersizliğinin en önemli nedenlerinden biridir” diye konuştu.

Seminer sonunda merkez sorumlularına teşekkür sertifikası verildi.

ÇYDD Ankara Şubesi adına konuşma yapan proje sorumlusu Gülten Erciyas ise Yenimahalle Belediyesi ve katılımcılara teşekkürlerini sundu. Bir kısa filmle vatandaşlara ÇYDD’yi de tanıtan Erciyas, “Derneğimizin kurucusu, hayatını iyiliğe, adalete, insanlığa ve mücadeleye adamış Türkan Saylan’ı gurur ve özlemle anıyoruz. Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz. Umarım seminerimiz sizlere faydalı olmuştur” dedi.

Kaynak: İHA