Yemen'deki Olaylar

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Salih, iki yıl aradan sonra Marib'ten yeniden petrol ihracatının yapılması çerçevesinde bir komite kurulması talimatı verdi.

Yemen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Muhsin Salih'in, iki yıl aradan sonra Marib'ten yeniden petrol ihracatının yapılması çerçevesinde hükümetin bir komite kurması talimatını verdiği bildirildi.

Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, Petrol ve Madencilik Bakanı Seyf eş-Şerif ile bir araya gelen Salih, Marib ilindeki Safir Şirketi ile diğer şirketlerden ham petrolün taşınması ve ihraç edilmesi için gereken acil tedbirleri görüştü.

Salih'in, Petrol ve Madencilik ve Maliye bakanlıkları ve ilgili emniyet ve askeri kurumlarından, petrolün Marib'ten taşınması ve ihracatı için gerekli güvenlik düzenlemelerinin belirleneceği bir komite kurulması talimatını verdiği belirtildi.

Oluşturulması planlanan komitenin, ham petrol ihracatının önündeki engel ve zorlukların kaldırılması görevini üstleneceği kaydedilirken, kurulacağı tarihe ilişkin bilgi verilmedi.

Yemen hükümeti, temmuz ayında, ülkede çatışmaların başladığı Mart 2015'ten bu yana ilk kez ham petrol satışının yapıldığını açıklamıştı.

Petrol ihracatının durması nedeniyle ekonomik darboğazdan geçen ülkede yaklaşık bir buçuk yıl aradan sonra geçen ağustos ayında Mesile petrol yataklarında ham petrol üretim ve ihracatına yeniden başlandığı duyurulmuştu.

Yemen’de Husiler'in başkent Sana'yı ele geçirdiği Eylül 2014'ten bu yana yabancı şirketlerin çoğu ülkedeki çalışmalarını durdurmuştu. Ülkede çatışmaların başladığı Mart 2015'ten bu yana da petrol üretim ve ihracatı tamamen durmuştu.
Kaynak: AA