Türk Kızılayından Musul'a Yardım Eli

Erbil'deki mobil fırında ekmek üreten Türk Kızılayı, Musul'da her gün 5 bin kişiye sıcak ekmek dağıtıyor Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık: 'Musul operasyonu ile bölgedeki insani yardım çalışmalarımızı daha da artırdık. Kızılay, yıllar sonra zor şartlar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışan insanlara umut ışığı oldu'

Türk Kızılayı, Musul'da her gün 5 bin kişiye ekmek dağıtıyor.

Türk Kızılayından yapılan açıklamaya göre, Kızılay, Musul operasyonunun ardından şehirden kaçan savaş mağdurlarına dağıtılmak üzere Erbil'deki mobil fırında ekmek üretiyor.

Operasyonun başladığı ilk günden bu yana Musul'daki insanların yardımına koşan Türk Kızılayı, haziranda Irak'ın Erbil kentinde günlük ekmek üretimine başladı.

Irak Kızılayı kampüsü içerisinde bulunan fırın modernize edilerek, ülke içinde mülteci durumuna düşmüş insanların ihtiyacına cevap verebilecek duruma getirildi.

Türk Kızılayı, fırında günlük 5 bin ekmek üreterek ihtiyaç sahiplerine dağıtıyor.

Kızılay sayesinde savaş ortamında sıcak ekmeğe kavuşan savaş mağduru Iraklılar, adeta görevlilerin yolunu gözlüyor. Fırında cuma ve resmi tatil günlerinin haricinde her gün 5 bin ekmek çıkarılıyor. Bugüne kadar fırında yaklaşık 750 bin ekmek üretildi.

Ekmekler Irak Kızılayı'na ait araçlarla başta Dibage Kampı olmak üzere birçok kampa sevk ediliyor. Mevcut fırına ek olarak Erbil ve Dohuk'ta yeni fırınların hizmete açılması da planlanıyor.

Fırının modernizasyonunun yanı sıra ekmek üretiminde kullanılan un, tuz ve maya gibi malzemeler de Türk Kızılayı tarafından temin ediliyor. İşletme giderleri de yine kurum tarafından karşılanıyor.

- Türk Kızılayı Irak'a 457 tır insani yardım gönderdi

Bu arada Türk Kızılayı, 2014 yılının ilk yarısından bu yana Irak'a kesintisiz olarak insani yardım sağlıyor. Bölgeye toplam 427 tırlık yardım malzemesi gönderildi. 14 Kasım'daki sevkıyatla birlikte tır sayısı 457'e çıktı. Bu kapsamda yaklaşık 600 bin savaş mağduruna ulaşıldı.

Türkiye, Irak'a toplam bin 70 tır insani yardım malzemesi gönderdi. Böylelikle çatışma mağduru milyonlarca insana yardımda bulunuldu. Bölgeye gönderilen yardım malzemeleri toplam 51 farklı noktada ihtiyaç sahiplerine teslim edildi.

Bugüne kadar gönderilen yardımların içinde çadır, yaşam konteyneri, okul için muhtelif sabit eğitim materyali, barınma malzemesi, muhtelif gıda, muhtelif giyim, hijyen malzemesi, içme suyu ve diğer insani yardım malzemeleri bulunuyor.

Musul'a yönelik başlatılan askeri operasyonun hemen ardından bölgeye ilk insani yardım malzemesini yine Türk Kızılay göndermişti.

Kızılay ekipleri, evlerini terk etmek zorunda kalan insanlara ilk etapta kumanya dağıtımı da gerçekleştiriyor. Yapılacak planlamalara ve operasyon süresince meydana gelebilecek nüfus hareketlerine bağlı olarak Dohuk'ta yeni bir ofis açılması planlanıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, 'Musul operasyonu ile birlikte bölgedeki insani yardım çalışmalarımızı daha da artırdık. Kızılay, yıllar sonra zor şartlar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışan insanlara umut ışığı oldu. Daha önce hizmete açtığımız fırınımızda Musullular için de ekmek üretimine başladık. Fırının kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalarımız ve yeni fırınlar kurmak için girişimlerimiz sürüyor.' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA