Mısır Yönetimi İle İhvan Arasında Uzlaşı İhtimali

İhvan:'Daha önce de defalarca söylediğimiz ifadeyi bugün de yineliyoruz, meşru yönetimden feragat etmeyeceğiz, şehitlerin ve yaralıların haklarını gözeteceğiz, tutukluların özgürlük ile halkın onurlu bir yaşam hakkından vazgeçmeyeceğiz ve hain bir katille uzlaşmayacağız'.

Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), basında mevcut yönetimle uzlaşı ihtimallerine ilişkin haberlerin ardından 'meşru yönetim' başta olmak üzere 4 konuda taviz vermeyeceklerini açıkladı.

İhvan'ın sosyal paylaşım sitesi hesabından yapılan yazılı açıklamada, 'Daha önce de defalarca söylediğimiz ifadeyi bugün de yineliyoruz, meşru yönetimden feragat etmeyeceğiz, şehitlerin ve yaralıların haklarını gözeteceğiz, tutukluların özgürlük ile halkın onurlu bir yaşam hakkından vazgeçmeyeceğiz ve hain bir katille uzlaşmayacağız.' ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı İbrahim Munir'in uzlaşı meselesi kapsamındaki ifadelerinin de teşkilatın ilke ve tutumunu teyit ettiği belirtilerek, 'devrim güçleri ve devrim sembollerine' 25 Ocak devrimi ve hedeflerini tamamlama çağrısında bulunuldu.

Bu açıklamanın, sosyal paylaşım sitelerinde yer alan, İhvan'ın kendi içerisinde ve Mısır halkıyla arasındaki ilişkisini hedef almak için değiştirilmiş, kısaltılmış, sahte açıklamalarla İhvan'ı ve sembollerini karalamaya yönelik bazı söylemlerin ardından yapıldığı aktarıldı.

- 'Uzlaşıyla ilgili bütün görüşleri dinlemeye hazırız'

İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Munir, dün akşam AA muhabirine yaptığı açıklamada, İhvan'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin uzak tutulmadığı bir uzlaşı sağlanması için akil adamların görüşlerini dinlemeye hazır olduğunu belirtmişti.

Mevcut yönetimin ülkeyi 'iç savaşa' sürüklediğini ileri süren Munir, 'Toplumsal barış herkesin gerçekleşmesi için çabalaması gereken bir görevdir.' demişti.

İhvan'ın kabul ettiği herhangi bir aracının olup olmadığına ilişkin soruya Munir, 'Böyle isimlendirdiğimiz biri yok. Kim konuyla ilgileniyorsa biz uzlaşıyla ilgili bütün görüşleri dinlemeye hazırız.' diye konuşmuştu.

'Vatan' televizyon kanalına yaptığı açıklamada Munir, 'Biz çıkış yolu bulma konusunda ciddiyiz. Ancak rejimden uzlaşı talep etmedik, etmeyeceğiz. Topu öğüt vermek isteyenlerin kalesine atıyoruz ve diyoruz ki uzlaşının metoduna ilişkin bildiklerinizi bize anlatın. Halkın akil adamları toplanıp, geç kaldığımızı iddia ettikleri uzlaşı için bize bir yol haritası çizsin.' ifadelerini kulanmıştı.

Mısır'da yönetimin, ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile aralarında İhvan liderlerinin bulunduğu 26 kişi hakkındaki idam hükümlerinin iptaline ilişkin kararı, kamuoyunda İhvan ile mevcut yönetim arasında uzlaşı ihtimalini gündeme taşımıştı.

Kaynak: AA