IKBY Başkanı Barzani Açıklaması

'Her vatandaş gibi ben de krizlerin ve sorunların bitmesi taraftarıyım ancak bu sorunların birçok nedeni vardır. Bu nedenlerin bazıları dışarıdan kaynaklı olup, Irak'ın siyasi, güvenlik ve ekonomik ve bölgenin genel durumuyla alakalıdır'''DEAŞ savaşı, petrol fiyatlarının düşüşü, Kürdistan bölgesinin bütçesinin kesilmesi ve yüz binlerce sığınmacıya ev sahipliği yapılmasından dolayı meydana gelen olağanüstü durumdan kaynaklanıyor'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, 'Her vatandaş gibi ben de krizlerin ve sorunların bitmesi taraftarıyım ancak bu sorunların birçok nedeni vardır. Bu nedenlerin bazıları dışarıdan kaynaklı olup, Irak'ın siyasi, güvenlik ve ekonomik ve bölgenin genel durumuyla alakalıdır'' ifadesini kullandı.

Barzani, bölgedeki ekonomik, siyasi ve güvenlik krizlerinden dolayı meydana gelen sorunlara ilişkin IKBY'nin internet sitesinden açıklama yaptı.

Açıklamada Barzani, siyasi partiler arasında bir yıldan uzun süredir devam eden anlaşmazlık, Bağdat hükümeti tarafından kesilen bütçe, petrol fiyatlarındaki ciddi düşüşten kaynaklanan ekonomik kriz ve terör örgütü DEAŞ ile çatışmalardan dolayı evlerini terk eden sığınmacıların oluşturduğu olağanüstü duruma ilişkin kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik açıklamalarda bulundu.

Yayınlanan açıklamada görüşlerine yer verilen Barzani, 'Her vatandaş gibi ben de krizlerin ve sorunların bitmesi taraftarıyım ancak bu sorunların birçok nedeni vardır. Bu nedenlerin bazıları dışarıdan kaynaklı olup, Irak'ın siyasi, güvenlik ve ekonomik ve bölgenin genel durumuyla alakalıdır. DEAŞ savaşı, petrol fiyatlarının düşüşü, Kürdistan bölgesinin bütçesinin kesilmesi ve yüz binlerce sığınmacıya ev sahipliği yapılmasından dolayı meydana gelen olağanüstü durumdan kaynaklanıyor. İç sorunların kaynağı ise siyasi partiler arasındaki çekişmelerdir' ifadesini kullandı.

IKBY'deki sorunların çözümünün elinde olduğu yönündeki açıklamalara da değinen Barzani, 'Eğer Kürdistan'daki iç siyasi sorunların çözümü benim elimdeyse, birçok defa siyasi partilere toplanmaları çağrısında bulundum ancak farklı bahaneler öne sürerek toplantıya gelmediler. Tüm partilerin bir araya gelip mevcut duruma çözüm üretmeleri için görüşmelerini talep ettim ancak yine toplanmayıp sorumluluk almaktan kaçındılar' değerlendirmesinde bulundu.

IKBY'deki krizlerin sona ermesi için daha önce öne sürdüğü çözüm önerisini yeninden dile getiren Barzani, bu konuda şunları kaydetti:

'Bölgedeki siyasi krizin sona ermesi için daha önce de fikrimi beyan etmiştim. Siyasi krizin nasıl çözüleceğini tekrardan altını çizerek belirtmek istiyorum ki siyasi partilerin diyalog sürecine girmesi, meclisin aktifleştirilmesi ve yeni bir meclis başkanını seçmeleri gerekiyor. Çünkü herkes de çok iyi biliyor ki daha önce sorunların kaynağı olan tarafların tekrardan meclis başkanlığını almaları mümkün değildir. Aynı zamanda siyasi partilerin yeni bir hükümet kabinesinin meydana getirilmesi için anlaşmaya varıp, bölgesel başkanlığın sorumluluklarının alınması içinse seçimlere kadar bir şahsın bölgesel başkan olarak belirlemeleri lazım. Ben şahsen tüm imkanlarımla söz konusu bölgesel başkanlığa getirecek kişiye tüm desteklerimi sunacağım.'
Kaynak: AA