Fransa'da Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru

Merkez sağın adayının belirleneceği ön seçimin ilk turunda oy verme işlemi sona erdi.

Fransa’da cumhurbaşkanlığı yarışına katılacak merkez sağ adayın belirlenmesi için düzenlenen ön seçimin ilk turunda oy verme işlemi yerel saatle 19.00'da sona erdi.

Ön seçimin ilk turuna, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, eski başbakanlardan Alain Juppe ve François Fillon ile yine eski bakanlardan Jean-François Cope, Bruno Le Maire, eski Paris Belediye Başkan adayı Nathalie Kosciusko-Morizet, Hristiyan Demokrat Parti Başkanı Jean-Frederic Poisson katıldı.

İlk tur öncesi düzenlenen anketler, bu turda yarışın Juppe, Sarkozy ve Fillon arasında geçeceğini ortaya koyuyordu.

BFM kanalı, ilk turda ülke genelinde kurulan 10 binin üzerindeki seçim bürosunda yaklaşık 4 milyon seçmenin oy kullandığını duyurdu. Önceki yıllarda sol partilerin uyguladığı ön seçimle aday belirleme yöntemi, bu yıl ilk kez merkez sağ parti tarafından uygulandı.

Seçmen kartı olan herkesin oy kullanma hakkı bulunduğu ön seçimlerde, herhangi bir partinin üyesi olma şartı aranmadı. Sandığa gitmeden önce seçmenlerden iki avro katılım bedeli ile 'Fransa'nın geleceği için çalışmayı, sağ ve merkez sağ partinin değerlerini paylaştığını kabul ettiğini' belirten bir belgeyi imzalaması istendi.

İlk turda ilk iki sırayı alan adaylar, gelecek hafta ikinci turda yarışma hakkı kazanacak. Fransa'daki son anketler, ikinci tur sonucunda belirlenecek merkez sağ adayının, nisan ve mayıs ayında düzenlenecek cumhurbaşkanı seçimini de kazanacağını gösteriyor.
Kaynak: AA