Diyetisyenlerden Diyabet Hastalarına Beslenme Uyarısı

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi diyetisyeni Saadet Tayşi, diyabet hastalarının nasıl beslenmesi gerektiği hakkında tavsiyelerde bulundu.

Diyetisyenlerden Diyabet Hastalarına Beslenme Uyarısı
Diyetisyen Saadet Tayşi, besin tüketiminde kan şekerinin dengelenmesine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Tayşi, diyabet hastalarında beslenmenin önemli olduğunu belirterek, “Diyabet hastalarında beslenme çok önemlidir. Çünkü beslenme en büyük faktördür. Beslenmede öncelikli olarak karbonhidratlı besinlerin tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Tükettiğimiz karbonhidratlı besinlerin miktarını aşılması zaman kan şekerinin yükselmesine neden olmaktadır. Kan şekerinin yükselmesiyle birlikte, bu sefer diğer açlık ve tokluk mekanizmaları etkilenmektedir. Kan şekerinin her zaman yüksek ilerlemiş olması şeker hastalıklarının komplikasyonlarını arttırır. Kalp ve damar hastalıkları gibi, göz gibi, böbrek gibi hastalıklara yol açıyor. Kan şekerimizi düzenlemek amaçlı yediğimiz yiyeceklerin miktarına, zamanına ve içeriğine dikkat etmemiz gerekiyor. Kan şekerimizin içeriğini düzenlememiz için her yemeğimizin arasında 2-3 saatlik periyot olursa, kan şekerimizin dengesinin dağılımı daha yumuşak ilerlemiş olur. Yediğimiz yiyeceklerin miktarları bireyden bireye değişkenlik gösterir” dedi.

“Beyaz ekmek ve meyve sularından uzak durulmalı”

Beyaz ekmek ve meyve suyu tüketiminin kan şekerinin dengesini bozduğunu söyleyen Tayşi, “Özellikle beyaz ekmekten uzak durmamız gerekiyor. Çünkü beyaz ekmek kan şekerinin ani yükselmesine veya düşmesine neden oluyor. Bundan dolayı tam tahıllı ekmek tercih edilmelidir. Hazır meyve sularını şeker hastalarına tavsiye etmiyoruz. Hazır meyve sularının şeker oranı, taze meyvelerin şeker oranından daha fazladır. Meyveleri de avuç içimizi geçmeyecek şekilde tüketmeliyiz. Porsiyonu fazla yediğiniz her besin vücuttaki kan şekerini yükseltebiliyor. Et, tavuk, balık ve yumurtanın içerisinde karbonhidrat yok, yani kan şekerinize etkisi yok ama fazla tüketilmesi kilo artışınızı hızlandırmaktadır. Kilo hastalığı ile birlikte obezite, obezite ile birlikte şeker döngüsü hızlanıyor. Bundan dolayı et tüketimine dikkat etmek gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA