Diyarbakır'da Diyabete Karşı Farkındalık Kampanyası

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından “Diyabete karşı farkında ol” kampanyası düzenlendi. Kampanya kapsamında yüz yüze görüşülen vatandaşların yüzde 11’nin diyabetli veya yüksek diyabet riski taşıdığı sonucuna ulaşıldı.

Diyarbakır'da Diyabete Karşı Farkındalık Kampanyası
14-21 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesinde, diyabet farkındalığını arttırmak amacıyla Endokrin Uzmanı Dr. Halit Diri, Dr. Nilüfer Özdemir Kutbay ile diyabet eğitim hemşireleri Fadile Sarı ve Sergül Çelik Advan’ın desteğiyle hastane bünyesinde “Diyabete Karşı Farkında Ol” kampanyası düzenlendi.

Halka yönelik olarak diyabet hakkında bilgilendirme ve glükometre ile kan şekeri ölçümleri yapıldı. 232 kişiyle yüz yüze yapılan eğitimlerde, 28 kişinin yüksek diyabet riski taşıdığı ya da diyabetli olduğu sonucuna ulaşıldı. Aynı hastanenin endokrin polikliniklerine yönlendirilen 28 kişinin takip ve tedavisi devam ediyor.

Konuyla ilgili konuşan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrin doktorlarından Uzm. Dr. Nilüfer Özdemir kentleşme ile birlikte yaşam ve beslenme tarzındaki değişiklikler ile diğer faktörlerin de etkisiyle diyabet sıklığının dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlıca artmakta olduğunu söyledi.

Özdemir, "Çok sayıda tip 2 diyabetli birey diyabetli olduğunu bilmeden uzun yıllar yaşıyor ve tanı konulduğunda ise diyabetin yol açtığı sorunlar ile mücadele ediliyor. Oysa, sağlık tarama ve kontrollerinin düzenli olarak yapılması, diyabetin yol açacağı organ hasarlarının azaltılması, tedavinin düzenlenmesi ve etkili diyabet yönetiminin sağlanması açısından önemlidir. Diyabete zemin hazırlayan en önemli faktörlerden biri olan obezitenin ülkemizde özellikle son yıllarda artış göstermesi bu konunun önemini arttırmaktadır” dedi.

Kaynak: İHA