Bulgaristan'da Ebru Sanatı Tanıtıldı

FİLİBE – Avrupa 2019 Kültür Başkenti seçilen Bulgaristan'ın Filibe şehrinde, geleneksel ebru sanatı tanıtım programı yapıldı.

Filibe'deki Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Temsilciliğinde, Türkiye'nin Filibe Başkonsolosluğu ve Türk-Bulgar Kültür Derneğinin katkılarıyla ebru sanatı tanıtıldı.

Etkinlikte, Batı Türklerinden Fevzi Ali ve Filiz Ali, katılımcılara ebru sanatının tarihi, gelişimi ve uygulama teknikleriyle ilgili bilgi verdi.

Konukların ebru tekniği konusunda temel bilgi edinmeleri amacıyla atölye şeklinde düzenlenen etkinlike konuşan Fevzi Ali, ebru sanatının ünlü gezgin Marko Polo tarafından Orta Asya'dan batıya taşındığının tahmin edildiğini ve Türkiye'nin bu sanata sahip çıkarak geliştirdiğini anlattı.

Ali, AA’ya yaptığı açıklamada kızı Filiz Ali'yi de sanatçı olarak yetiştirdiğini belirterek 'Bu geleneksel sanatı olabildiğince güncelleştirerek, daha tanınır hale getirmeye çalışıyoruz.' dedi.

Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği Müsteşarı Birey Yılmazsoy da Türk uygarlığının Filibe'nin kültürel yapısında silinmez izler bıraktığını belirterek, ebru sanatının yaşatılıp devam ettirilmesi için çabalarını sürdüreceklerini söyledi.

Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Bulgaristan Koordinatörü Fahriye Murat ise 3 yıldır faaliyet gösteren temsilciliğin çabaları sayesinde bir yandan 200’e yakın Bulgaristan vatandaşına öğrenim olanağı sağladıklarını, diğer yandan da kültürel faaliyetlere de önem verdiklerini anlattı.

Murat, Filibe'nin Avrupa Kültür Başkenti Projesi kapsamında daha önce benzer bir etkinlikte Türk mutfağın özelliklerini tanıttıklarını, Türk kahvesinin sırlarını öğrettiklerini hatırlattı.

Bulgaristan’da büyük beğeni ve merak uyandıran ebru sanatını da tanıtmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Murat, Türk kültürünün şöhretinin yayılması için özveri ile çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

3 gün boyunca devam edecek etkinlikte, atölye çalışmaları yapılacak.

Kaynak: AA