Bakan Müezzinoğlu Açıklaması 'Bir Çocuğa Tecavüzü Meşru Zemine Taşımak Gibi Bir Niyetimizin Olmadığını Kamuoyu Biliyor'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, “cinsel istismar” önergesiyle ilgili, “Bir çocuğa, bir gence tecavüzü meşru zemine taşımak gibi bir niyetimizin, bir kastimizin olmadığını kamuoyu biliyor” dedi.

Bakan Müezzinoğlu Açıklaması 'Bir Çocuğa Tecavüzü Meşru Zemine Taşımak Gibi Bir Niyetimizin Olmadığını Kamuoyu Biliyor'
Kırklareli’de bir otelde düzenlenen Trakya Bölgesi Değerlendirme Toplantısı’na katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, toplantının ardından Kırklareli Sosyal Güvenlik Kurumunu (SGK) ziyaret etti. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Müezzinoğlu, Meclise sunulan ‘cinsel istismar’ önergesiyle ilgili, “Yapılan her düzenlemenin mutlaka eleştirilecek boyutları bulunabilir. Ben geçtiğimiz dönem Edirne milletvekilliği yaptım. Edirne milletvekili olduğum dönemde vatandaşla iletişim kurduğumuz her ortamda özellikle Roman vatandaşlarımız arasında kendi kültürlerinin, geleneklerinin, alışkanlıklarının gereği kaçırmış veya kaçmış genç yaşta, şimdi bazen babaanne, bazen anneanne, bazen anne karşımıza çıkıyor, ‘bizim iki tane çocuğumuz oldu ama ikinci çocukta hastane bu yasal değil diye savcılığa bildirdi, baba 3 yıldır hapiste. İki tane çocuk var, baba 3 yıldır hapiste ki 6 yıl gibi bir ceza alıyor. Biz aile olarak perişanız, çocuklara yazık oluyor, aile düzenimiz bozuluyor’ diyordu” ifadelerini kullandı.

Daha önce konuyla ilgili CHP milletvekillerinin de önerge verdiğini belirten Bakan Müezzinoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bildiğim kadarıyla CHP İzmir Milletvekili, Roman kökenli Özcan Purçu Bey’in de bu anlamda önergesi vardı. Şimdi burada ülke insanımızın geleneklerinden kaynaklanan belki biz doğru olmadığını söylediğimiz boyutları mutlaka vardır ama geleneklerinden, kültürlerinden, sosyal yapılarından kaynaklanan bir sorun alanı var. Şimdi bu sorun alanını çözmek için yapmak istediğimiz bir düzenleme ama bunu farklı uçlara çekmek ve farklı uçlara çekerek siyasi kampanya yapmak muhtemelen CHP’nin içerisinden bazı milletvekilleri ki, onların da kamuoyuna bu konuda deklarasyonları var, bu konuda düzenleme yapılması gerekir, bende bu konuda çalışacağım diyen CHP’li milletvekilleri de var. Ama burada şu yanlışlar olmasın, tecavüzcü asla korunmasın diye tedbir almayı veya bu anlamdaki yanlışlara müsaade etmemeye öneriler varsa bu önerileri de Sayın Başbakanımızın talimatı oldu, bunları da değerlendiririz. Burada önemli olan tecavüz, baskıyla, korkuyla, tehditle, imkanla, güçle bir çocuğa, bir gence tecavüzü meşru zemine taşımak gibi bir niyetimizin, bir kastimizin olmadığını kamuoyu da biliyor. Esasında Meclisteki arkadaşlarımız da biliyor. Ama 17-18 yaşındaki bir genç, 16-17 yaşındaki diğer genç ile mahalle kültürünün getirdiği koşullarda kaçmışlar, buna aile de rıza göstermiş ama bu yasalar suç sayıyor ve bu yasaların suç saydığı 6 yıllık gibi bir hapis cezası gibi bir süreçle biz burada bir sosyolojik olayı düzeltemeyiz. Sosyolojik olayları düzeltebilecek belki buraların cezasıyla, güç kullanarak, kaçırarak, tehdit ederek, tecavüzün cezasını farklı noktalara taşıyacak öneriler de getirilebilir. Bunun üzerinde muhalefetle görüşerek belki varsa makul önerileri bunları da değerlendiririz. Sayın Başbakanımızın da bu anlamda talimatı oldu zaten.”

Bakan Müezzinoğlu, SGK İl Müdürlüğünü ziyaretinin ardından İstanbul’a hareket etti.
Kaynak: İHA