Ayvalıklı Giritliler 'Ada Vatandan Ana Vatana' Panelinde Buluştu

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Ayvalık Giritliler Derneği tarafından ‘Ada Vatandan Ana Vatana’ adlı bir panel düzenlendi.

Ayvalıklı Giritliler 'Ada Vatandan Ana Vatana' Panelinde Buluştu
Ayvalık Sanat Fabrikası’nda düzenlenen panel, Doç. Dr. Nüket Adıyeke ile Doç. Dr. Nuri Adıyeke konuşmacı olarak katıldı.

Panelde; Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık Belediyesi’nin CHP’li Belediye Meclis Üyeleri, CHP Ayvalık İlçe Başkanı Ahmet Toker, Ayvalık Giritliler Derneği yöneticileri, ilçede faaliyet gösteren bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu.

Panelin açılış konuşmasını yapan Ayvalık Giritliler Derneği Başkanı Coşkun Tunçmen, “Tarihin en büyük, en acılı, en çileli ve zorunlu göçüydü. Üzerini öylesine örttüler ki, göçü onaylayanlar da yaşayanlar da yıllarca hep sustular. Tarihin derinliklerinde unutmak, unutturulmak istenen, adına Mübadele denilen bu büyük olayın üzerinden 93, neredeyse 94 yıl geçti. Çok zaman kaybettik” ifadelerini kullandı.

Başkan Tunçmen’in ardından Doç. Dr. Nüket Adıyeke ile Doç. Dr. Nuri Adıyeke Girit Adası hakkında genel tarihsel bilgiler verirken, mübadele döneminde yaşanılan zorlukları ve Girit mübadillerinin yaşadıkları acıları etkileyici bir sunumla anlattılar.

Panelde Girit kökenli bazı dernek üyelerinin duygusal anlar yaşaması ise dikkatlerden kaçmazken, panelin ardından Ayvalık Giritliler Derneği Başkanı Coşkun Tunçmen ile Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer panelistler; Doç. Dr. Nüket Adıyeke ile Doç. Dr. Nuri Adıyeke’ye birer plaket takdim etti.
Kaynak: İHA