Yatlara Kışlık Bakım

Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaz aylarında binlerce turist ağırlayan günlük tur tekneleri ve özel yatlar, bakım ve onarım için tek tek vinçlerle denizden alınarak tersanelere çekiliyor Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Yılmaz: 'Sezon bitti ancak bizim personelimiz çalışmaya devam ediyor. Deniz turizminin en önemli özelliklerinden birisi de uzun süreli istihdam yaratması' Ağanlar Tersanesi İcra Kurulu Başkanı Ağan: 'Avrupa'dan gelen tekneler, kaliteli işçiliği ekonomik fiyatlara bulabildikleri için burayı tercih ediyorlar'

ALİ BALLI - Bodrum'da yaz aylarında binlerce turist ağırlayan günlük tur tekneleri ve özel yatlar, turizm sezonunun sona ermesiyle bakım ve onarım için tek tek tersanelere çekiliyor.

Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden Bodrum'da, kış sezonunun gelmesiyle değeri milyon dolarları bulan tekneler bakıma alınmaya başlandı. Yaz aylarında binlerce turist ağırlayan günlük tur tekneleri ve özel yatlar, bakım ve onarım için tek tek vinçlerle denizden alınarak Bodrum'un İçmeler, Yalıkavak ve Yalıçiftlik tersanelerine çekiliyor.

Tersaneye çıkarıldıktan sonra görevlilerce yıkama ve bir dizi hijyen işleminden geçirilen tekneler, zımpara ve boya için sıraya sokuluyor.

Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bodrum'da mavi yolculukta kullanılan bine yakın teknenin kışlık bakıma alınacağını bildirdi.

Bu teknelerden bazılarının tersanelere çekilmeye başlandığını ifade eden Yılmaz, 'Şu anda limanlarımızda demirli bulunan tekneler marinalarda. İrili ufaklı bine yakın tekne, çekekte yerlerini alacaklar. Bu teknelerin kuruması beklenecek boya ve bakımları yapılmaya başlanacak.' dedi.

Bodrum'da lisanslı çekek sayısının az olması nedeniyle birtakım sıkıntılar yaşandığını anlatan Yılmaz, teknesini çekmeyip limanda bekleten tekneciler bulunduğunu, bunun da ayrı bir yoğunluğa neden olduğunu söyledi.

Teknelerin, turizm sezonunun sona ermesiyle kış bakımına alındığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

'Sezon bitti ancak bizim personelimiz çalışmaya devam ediyor. Deniz turizminin en önemli özelliklerinden birisi de uzun süreli istihdam yaratması. Diğer turistik işletmeler gibi 6 ay çalışma yapılıp, bu süre sonunda çalışma bitirilmiyor. Tekneler karaya çekildikten sonra da bakım ve onarım çalışmaları devam ediyor. Bu da daha uzun süreli istihdam yaratılmasına sebep oluyor. Bölgemize uygun bir turizm şekli olduğunu her zaman söylüyoruz.'

Yılmaz, hem günlük gezi tekneleri hem de kiralama amacıyla kullanılan teknelerin bölgedeki deniz turizmi açısından oldukça önemli olduğuna işaret ederek 'Yüksek sezonda sadece günlük tur tekneleriyle günde 7 bine yakın kişiyi sakin kıyılarla buluşturuyoruz. Bu çalışmayla plajlar üzerindeki yükü de hafifletmiş oluyoruz.' dedi.

- Tersanede yabancı bayraklı tekneler ağırlıkta

Ağanlar Tersanesi İcra Kurulu Başkanı Erdem Ağan da Bodrum'da teknelerin kışlama sezonunu başlattıklarını aktardı.

Yoğun bir kış sezonu geçirmeyi hedeflediklerini ifade eden Ağan, 'Yabancı bayraklı yatların yazın turizme katkısı olduğu gibi kışın da Bodrum'da çalışan yat sektörüne de çok faydası oluyor.' dedi.

Tersanede yabancı bayraklı teknelerin ağırlıkta olduğunu belirten Ağan, 'Bakıma çekilen yatların bayrakları genelde Avrupa ve ABD'den. Kimisinin sahibi Türk kimisinin de yabancı. Bodrum yat bakımı ve onarımı açısından kupon bir bölge. Çok iyi işler çıkartıyoruz.' dedi.

Yat imalatının ve bakım sektörünün Bodrum'daki istihdama da büyük katkısı olduğunu dile getiren Ağan, şunları söyledi:

'Yüksek sezonda 600-700 kişi daha dışarıdan tersanemize giriyor. Bu da demektir ki 3 bin kişilik aileye istihdam sağlıyoruz. Bu bizim için büyük bir mutluluk. Ayrıca sektöre büyük fayda sağladığını da gösteriyor. Yabancı uyruklu teknelerin harcadığı paralar ülkemize de döviz girdisi sağlıyor. Yan sanayilerin malzeme satışlarından dolayı ciddi gelir kazandığını düşünüyorum.'

Kış sezonunda ortalama 400-500 tekneyi bakımdan geçirdiklerine değinen Ağan, 'Avrupa'dan gelen tekneler, kaliteli işçiliği ekonomik fiyatlara bulabildikleri için burayı tercih ediyorlar. Bu bizim için büyük başarı. İtalyan kalitesini, Fransız kalitesini rahatlıkla Bodrum'da da sağlayabiliyoruz.' dedi.

Ağan, bakıma alınan yatlar arasında Arsenal'de 1983-2007 yıllarında başkan yardımcılığı görevi yapan ve Premier Lig'in kuruluşunda da büyük rol oynayan David Dein'in de olduğu çok sayıda yabancı iş adamının yatının bulunduğunu anlattı.

Yat satışında önemli bir aşamaya geldiklerini vurgulayan Ağan, 2005'ten bu yana Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Brezilya'nın da olduğu çok sayıda ülkeye yat sattıklarını da sözlerine ekledi.

- 'Bodrum dünya markası'

Bodrumlu denizcilerden 'Aksona' lakaplı Mehmet Baş ise ilçede mavi yolculuğun bir dünya markası haline geldiğini ve bunun eski kuşak denizciler sayesinde başarıldığını söyledi.

Baş, Bodrum'da turizm sezonunun mayısta başladığını ifade ederek 'Ekim sonunda da turizm sezonumuz bitiyor. Şu anda herkes teknesini bakım için tersanelere çekmeye başladı. Bodrum'daki tersanelerin yetersiz olması yüzünden her sene zam yapılıyor. Biz de tekneleri bakıma çekmekte zorlanıyoruz.' dedi.

Kendi teknesini güçlükle bakıma çekebildiğini belirten Baş, 'Her sene çekek yeri pahalılığından kaynaklanan nedenlerle ancak 'çek-at' yapabiliyorum. Yani bir ay tekneyi boyatıp denize indiriyorum. Bu sene uzun bakım yapmam gerekiyor ancak bunun için yer arayışındayım.' diye konuştu.

Lüks teknelerin tersaneleri doldurduğuna işaret eden Baş, yetkililerin denizcilik sektörünü tekrar gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı.

- 'Teknemizi yeni sezona hazırlıyoruz'

Turizm sezonu sonrasında 'Mavi deniz' isimli günlük tur teknesini bakımı için tersaneye çektiren turizmci Hasan Kandemir de hareketli bir sezon geçirdiklerini anlattı.

Kandemir, 26 yıldan bu yana günlük tur işletmeciliği yaptığını bildirerek 'Teknemizi karaya aldık ve gelecek sezona şimdiden bakım, onarım, tamirat yapıyoruz. Daha erken yapıyoruz ki sezona erken başlayalım ve yorulmayalım. Allah'ın izniyle 2017 sezonunu bekliyoruz.' ifadelerini kullandı.

Teknelerin bakım ve onarımını yapan usta Seyhan Çokan, günlük tur teknesinde boya işlemi öncesinde astar için zımpara işlemi yaptığını aktardı.

Sezon ortasındaki kalıntıları temizlemek için çalışma yaptığını dile getiren Çokan, şunları kaydetti:

'Zımpara işleminin ardından, tekneye astar atacağım. Macunlama ve tekrar zımpara da yapılacak. Daha sonra tekne boyanacak. Bu işlemleri bir ay içerisinde tamamlamayı umuyoruz. Daha sonra tekneyi yeniden denize yollayacağız.'
Kaynak: AA