TBMM KİT Komisyonu

Türk Eximbank Genel Müdürü Kaplan:'Banka teminat mektubu ile çalışıyoruz, o nedenle bankamız açısından FETÖ bağlantılı şirketler nedeniyle bir risk söz konusu değil' 'Böyle firmalar var. Mahkemeden yazı geldiği takdirde kredileri durduruyoruz. Ancak kayyuma devredilenlerde TMSF ile koordineli olarak kredilerimizi sürdürüyoruz' 'Türk Eximbank 5 yıl önce Türk bankacılık sisteminin 19. büyük bankasıyken, bugün 9. büyük bankası haline geldi'

Türk İhracat Kredi Bankası (Türk Eximbank) Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, banka teminat mektubu ile çalıştıklarını, bu nedenle Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) bağlantılı şirketler nedeniyle bankası açısından bir risk bulunmadığını belirterek, 'Böyle firmalar var. Mahkemeden yazı geldiği takdirde kredileri durduruyoruz. Ancak kayyuma devredilenlerde TMSF ile koordineli olarak kredilerimizi sürdürüyoruz.' dedi.

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda, bankanın 2013 - 2014 yılı hesapları görüşüldü.

Kaplan, buradaki sunumunda, Türk Eximbank'ın sermayesinin tamamının Hazine'ye ait olduğunu aktararak, BDDK ve Sayıştay denetimine tabi olduğunu söyledi. Bankanın personel sayısının 585 olduğunu bildiren Kaplan, ihracatçıya üretim ve satış sürecinde destek verdiklerini, yurt dışında yatırım yapan iş adamlarına proje finansmanı sağladıklarını anlattı.

Kaplan, 'yurt içi sigorta programı', 'orta-uzun vadeli iskonto programı', 'orta-uzun vadeli yatırım ve işletme sermayesi kredisi', 'marka kredisi'nin yeni geliştirilen programlar olduğunu ifade ederek, en çok talebi 'orta-uzun vadeli yatırım ve işletme sermayesi kredisi'nin gördüğünü, bu kredi türünde portföylerinin 1 milyar dolara ulaştığına dikkati çekti.

'İhracatçının ayağına gitmiyorsanız, ihracatçı size gelmiyor.' diyen Kaplan, '2009 yılında ihracatın yüzde 9'unu desteklerken, bugün için yaklaşık yüzde 23'üne ulaştık. Özellikle kredi programlarımızla arttı. Geliştirdiğimiz pazarlama bölümüyle yeni müşterilere ulaşıyoruz. İhracatçının ayağına giderek hızlı bir şekilde artırdık. Yıllar içerisinde yaklaşık 5 kat büyüme sağladık.' ifadelerini kullandı.

Kaplan, Eximbank'ın 300 milyon dolarla en yüksek krediyi Etiyopya'daki bir projeye sağladığını, Kongo, Kamerun, Gana, Senegal ve Cibuti'de de bazı projelere destek verdiklerini aktardı.

Türk Eximbank'ın bu yıl tarihindeki en büyük borçlanmayı gerçekleştirdiğini vurgulayan Kaplan, bankasının 5 yıl önce Türk bankacılık sisteminin 19. büyük bankasıyken, bugün 9. büyük bankası haline geldiğine işaret etti.

- 'FETÖ'den açığa alınan veya çıkarılan personelimiz yok'

Sayıştay raporları okunmasının ardından Kaplan, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Hayrettin Kaplan, bankada FETÖ ile mücadele kapsamında açığa alınan veya çıkarılan personel sayısına ilişkin soru üzerine bu durumda personel bulunmadığını bildirdi.

'Destek verdiğiniz FETÖ ile bağlantılı çıkan şirketler nedeniyle sorun yaşadınız mı?' sorusuna karşılık da Kaplan, 'Banka teminat mektubu ile çalışıyoruz, o nedenle bankamız açısından FETÖ bağlantılı şirketler nedeniyle bir risk söz konusu değil. Böyle firmalar var. Mahkemeden yazı geldiği takdirde kredileri durduruyoruz. Ancak kayyuma devredilenlerde TMSF ile koordineli olarak kredilerimizi sürdürüyoruz.' yanıtını verdi.

Komisyonda, Türk Eximbank'ın 2013-2014 dönemine ilişkin hesapları ibra edildi.

Kaynak: AA