Şair Harun Yöndem Açıklaması 'Yahya Kemal Şiirlerinin Bitmediğine İnanıyordu'

Taksim Meydanı’nda devam eden Sahaf Festivali’nde ünlü Şair Yahya Kemal Beyatlı’nın ölüm yıl dönümü münasebetiyle bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide ünlü şairin kişiliğini ve bilinmeyen yönlerini anlatan Şair Harun Yöndem, “Yahya Kemal sağlığında hiçbir kitabı basılmamıştır. Dergi ve gazetelerde yayımlanmıştır. Yahya Kemal eserlerini neden bir arada toplamamış sorusu akla gelir. Çünkü Yahya Kemal şiirlerinin bitmediğine inanıyordu” dedi.

Şair Harun Yöndem Açıklaması 'Yahya Kemal Şiirlerinin Bitmediğine İnanıyordu'
Beyoğlu Belediyesi tarafından Taksim Meydanı’nda düzenlenen "Beyoğlu Hareketleniyor Festivali"nin dördüncüsü olan Sahaf Festivali, kitap dostlarının buluşma noktası olmaya devam ediyor. Her gün birbirinden değerli yazar ve şairleri hayranlarıyla buluşturan festivalin bu seferki konuğu ‘Yahya Kemal Beyatlı’ söyleşisi ile Şair Harun Yöndem oldu. Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin en büyük temsilcilerinden birisi olan Şair Yahya Kemal Beyatlı’nın ölüm yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen söyleşide Yöndem, ünlü şairin kişiliğini ve bilinmeyen yönlerini anlattı. Şair Yöndem, söyleşi sırasında Yahya Kemal’in şiirlerini de seslendirdi.

Yahya Kemal ile birinci sınıfta ölüm haberini duyduktan sonra tanıştığını söyleyen Şair Harun Yöndem, “Yahya Kemal’in öldüğünün bu kadar uzak köyde bile duyulması önemli bir şeydir. Yahya Kemal sağlığında hiçbir kitabı basılmamıştır. Dergi ve gazetelerde yayımlanmıştır. Yahya Kemal eserlerini neden bir arada toplamamış sorusu akla gelir. Çünkü Yahya Kemal şiirlerinin bitmediğine inanıyordu. O hayattayken kendinden habersiz şiirleri basılmıştır. Servet Sami Uysal kendisini iyi tanır. Onun yazdığı kitabı aramak için sahaflara gelmiştim. Sahafla yolumun kesiştiği nokta bu oldu” dedi.

"Şiirlerini seslendirenleri beğenmezdi"

Ünlü Şair Yahya Kemal Beyatlı’nın şiirlerinin eski şiirlerden esinlenme olduğunu da ifade eden Yöndem, “Beni en çok etkileyen şiiri ’Kendi Gök Kubbemiz’dir. Günümüzde hala onun gibi aruz yazanlar var. Kim okumuş olursa olsun şiirlerini seslendirenleri beğenmezdi. Üsküp aksanını hiç bırakmamıştır, kendi sesinden dinlerseniz şiirlerini bunu apaçık görürsünüz” şeklinde konuştu.

Söyleşi, Şair Harun Yöndem’in Yahya Kemal’in ’Mehlika Sultan’ şiirini okuması ile son buldu.
Kaynak: İHA