Mimar Sinan Genim Açıklaması 'Ülkemizin En Büyük Sıkıntısı, Bilgi Sahibi Olmadan Fikir Sahibi Olmak'

Beyoğlu Sahaf Festivali kapsamında gerçekleştirilen söyleşiye konuk olan Mimar Sinan Genim, “Ülkemizin en büyük sıkıntısı bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaktır. Fikir var ama o fikri destekleyecek hiçbir bilgisi yok. Bu da bir kaosa, bir karmaşaya neden oluyor. Onun için de bilgi birikimimizin olması lazım. Bu da ancak okumakla olur” dedi.

Mimar Sinan Genim Açıklaması 'Ülkemizin En Büyük Sıkıntısı, Bilgi Sahibi Olmadan Fikir Sahibi Olmak'
Beyoğlu Belediyesi tarafından projelendirilen ve 50 gün sürecek "Beyoğlu Hareketleniyor" festivallerinin dördüncüsü olan Sahaf Festivali, düzenlenen bir birinden güzel etkinliklerle devam ediyor. Taksim Meydanı’nda gerçekleştirilen festivalde vatandaşlar, on binlerce kitap, dergi, karikatür ve fotoğraf gibi eserlerin yanı sıra alanda gerçekleştirilen söyleşi ve müzik dinletileriyle de keyifli dakikalar geçiriyor. Her gün birbirinden değerli isimlerle söyleşilerin gerçekleştirildiği festivalin bu seferki konuğu Mimar Sinan Genim oldu. Genim’le okumanın önemiyle ilgili hoş bir sohbet gerçekleştirildi.

“Kitabı karşılaştırmalı okumamız gerekir”

Mimar Sinan Genim, kitabı karşılaştırmalı okumamız gerektiğini söyleyerek, “Orada bir fikir öne sürülür bir bilgi verilebilir ama bunun mutlak doğru olup olmadığını araştırmamız lazım. Ne yazık ki bugün kolayca oturduğumuz yerden ulaştığımız internet denilen bir olay var. Çok fazla kirli bilgi var ve bu kirli bilgi üzerinden yalan yanlış, kulaktan dolma konulmuş bilgiler var. Bunları gerçekten okuyarak düzeltebiliriz. Yani yazılı kaynakta kitabın yazarı yaptığı atıflar, araştırmasındaki kaynakçası bir de o kitabın ne kadar doğru olduğunu, ne kadar yeterli olduğunu ve araştırmanın kaynaklarını ne kadar gerçekçi olduğunu gösterir” dedi.

“Bilgi birikimi okumakla olur”

Genim, “Ülkemizin en büyük sıkıntısı bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaktır. Fikir var ama o fikri destekleyecek hiçbir bilgisi yok. Bu da bir kaosa bir karmaşaya neden oluyor. Bence bir toplumda küçük işleri kişisel işleri yapmak toplumun düzenini gösterir. Eğer herkes kendi üzerine düşen küçük işleri yaparsa büyük işleri yapmaya gerek yoktur. Büyük bir kısmı hallolur. Bu ne ile olur? İlkokuldan başlayarak okumayla olur. Okuma alışkanlığını nasıl vereceğiz? Diyoruz okuyun tamam da okuduklarınız düşünmek gerekir. Yoksa hep böyle okumakla kalırız. Hep başkalarının düşündüklerini, onların fikirlerini okuruz. O fikirleri ve düşünceleri geliştirmemiz, okuduklarımız üzerinde başka şeyler inşa etmemiz ve fikirler ortaya çıkarmamız gerekir. Onun için de bilgi birikimimizin olması lazım. Bu da ancak okumakla olur” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA