Komisyon Emekli Orgeneral Özel'e Davetini Yineledi

TBMM FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Petek: 'Komisyonda Sayın Özel'in basın üzerinden cevap vermesinin uygun bulunmadığı ve bu komisyona gelerek görüş ve fikirlerini beyan etmesinin önemli olduğu ortak görüş olarak ifade edildi, kendisinin buraya gelmesini temenni ediyoruz'.

TBMM FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Necdet Özel'in komisyona katılmayıp, bir gazeteye açıklamada bulunmasının komisyon tarafından uygun görülmediğini belirterek, 'Kendisinin buraya gelmesini temenni ediyoruz.' dedi.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini, darbelerin ve gizli oluşumların siyaset üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla kurulan araştırma komisyonunun, AK Parti Burdur Milletvekili Petek, başkanlığında yaptığı toplantıda, emekli Orgeneral Özel'in komisyona gelmemesi tartışmaya neden oldu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Özel'in komisyonun davetine icap etmeyip, gazeteye demeç vermesine tepki gösterdi. Ayrıca Özel'in soruları yazılı olarak cevap verebileceği yönünde açıklamada bulunmasını da eleştiren Tanrıkulu, 'Komisyona gelmeme gibi bir hakkı var ama gelmemesi kendisiyle ilgili olumsuz kanaatlerin yoğunlaşmasına neden oluyor. Kendisinden önceki genelkurmay başkanı geldi, burada dinlendi, kendisinden sonraki genelkurmay başkanı da gelip, burada dinlenecek. Komisyona gelmemesi ve gazete üzerinden demeç vermesi emekli bir genelkurmay başkanının nezaketine yakışmıyor.' diye konuştu.

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan da komisyon kapsamında herhangi bir soruşturma yapmadıklarını, TBMM'de tüm partilerin ortak koalisyonu ile oluşan komisyon olarak darbe girişiminin aydınlatılması yönünde çalışma yürüttüklerini söyledi.

Tüm partilerin ortak görüşü olarak Özel'in davet edildiğini aktaran Erdoğan, 'Türkiye'de demokrasiye inanan herkesin parlamentoya gelip bilgi vermekten çekinmemesi lazım, bildiklerini Türk milletinden gizlememesi lazım. Buraya gelmesini, parlamentonun bir temsilcisi olarak tekrar talep ediyorum.' açıklamasında bulundu.

Özel'in pozisyonunun çok önemli olduğuna dikkati çeken Erdoğan, komisyonda dinlenmesi gerektiğini ifade etti.

- Birgül Ayman Güler tartışması

AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ da Özel'in komisyona gelmeme hakkı olduğunu ancak komisyonun çalışmaları açısından gelmesinde fayda bulunduğunu belirtti.

Eski CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in komisyona gelmemesini hatırlatan Selçuk Özdağ, 'Birgül Ayman Güler'in en azından yazılı olarak sorduğumuz sorulara cevap vermesi gerektiğini düşünüyorum. Necdet Özel Bey'in de buraya gelmesini TBMM'nin saygınlığı açısından doğru olacağını düşünüyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Birgül Ayman Güler'in gelmemesinin kendi kanaati olduğunu belirterek, 'Birgül Hoca üzerinden CHP'ye, Fetullah Gülen'i bağlamak için çağrıldığını düşünüyoruz. Buyursun gelsin, bizim hiç çekineceğimiz, korkacağımız bir şey yok. Ama Birgül Hoca'nın darbeyle ilgili ne bildiğini çok anlayamadık.' dedi.

Toplantıda söz alan Özdağ, Birgül Ayman Güler'in daha önce verdiği bir demecinde, 'Biz paralelle iş birliği yaptık.' sözünü kullandığını belirtti. CHP'nin sıradan bir parti olmadığını aktaran Özdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Böyle bir partide genel başkan yardımcılığı yapmış bir şahıs, eli kalem tutan biri 'Biz paralelle iş birliği yaptık' diyor ve sonra kendisi ihraç ediliyor. Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Ege'de Kurtuluş Savaşı'nda 'Rumlara soykırım yaptık' demesi üzerine ihraç yok ama diğer tarafta 'Paralelle iş birliği yaptık' dediği için ondan dolayı ihraç edilen bir kadın var.'

Tanrıkulu, Özdağ'ın bu sözleri üzerine, 'Konunun Hüseyin Aygün ile ne alakası var. O zaman alayınız Fetullahçısınız' diye tepki gösterdi.

Özdağ da '17-25 Aralık öncesi ABD'de görüşme yapan sensin kardeşim.' dedi.

Özdağ ile Tanrıkulu arasında yaşanan sözlü tartışmanın ardından devreye giren Komisyon Başkanı Petek, Necdet Özel ile ilgili söz istendiğini ve bu konuda da kısa kısa görüşlerin dinlendiğini belirtti.

Milletvekillerine 'Ses yükselterek, söz keserek konuşmayalım' diye uyarıda bulunan Petek, 'Sayın Özel hakkındaki görüşleriniz kayda alındı. Komisyonda Sayın Özel'in basın üzerinden cevap vermesinin uygun bulunmadığı ve bu komisyona gelerek görüş ve fikirlerini beyan etmesinin önemli olduğu ortak görüş olarak ifade edildi. Kendisinin buraya gelmesini temenni ediyoruz.' diye konuştu.

Petek, komisyonun Özel'in toplantıya gelip, bilgilerini sunmasını istediklerini dile getirdi.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar da Özel'in komisyona gelmemesini doğru bulmadıklarını ifade etti.

Komisyon, eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar'ın dinlenmesiyle devam etti.
Kaynak: AA