IMF'nin Bölgesel Ekonomik Gelişmeler Raporu

Rapordan:“Türkiye’de para politikasındaki gevşemeye, halen yüksek cari açık seviyesine rağmen darbe girişiminin ve olağanüstü hal uygulamasının sermaye akışı üzerinde sadece küçük bir etkisi oldu''Türkiye’nin kredi notunun Moody’s tarafından yatırım yapılabilir seviyenin altına çekilmesine ilişkin piyasa tepkisi negatif ama bir düzen dahilindeydi''Türkiye için yapısal reformlar bireysel tasarrufları artırmaya ve iş ortamını iyileştirmeye odaklı olmalı'.

LONDRA – Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye’deki darbe girişimi ve olağanüstü hal uygulamasının sermaye akışı üzerindeki etkisinin son derece küçük olduğunu açıkladı.

Uluslararası Para Fonunun “Bölgesel Ekonomik Gelişmeler” raporunda Türkiye ekonomisinin bu yıl sonunda yüzde 3,3, 2017 yılında ise yüzde 3 büyümesinin beklendiği belirtildi.

Raporda son dönemdeki gelişmelere ilişkin olarak, “Türkiye’de para politikasındaki gevşemeye ve halen yüksek cari açık seviyesine rağmen darbe girişiminin ve devamındaki olağanüstü hal uygulamasının sermaye akışı üzerinde sadece küçük bir etkisi oldu. Türkiye’nin kredi notunun Moody’s tarafından yatırım yapılabilir seviyenin altına çekilmesine ilişkin piyasa tepkisi negatif ama bir düzen dahilindeydi. Türkiye için yapısal reformlar bireysel tasarrufları artırmaya ve iş ortamını iyileştirmeye odaklı olmalı' ifadeleri kullanıldı

IMF raporunda Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa’da (CESEE) ekonomik büyümenin halen güçlü olduğu, Rusya’nın ekonomik görünümünde ise gelişme kaydedildiği belirtildi.

Raporda, CESEE'de ekonomik büyümenin bu yıl sonu itibarıyla yüzde 1,3, gelecek sene ise yüzde 2,1 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği kaydedildi.

Baltık ülkelerinin bu yıl sonundaki büyümenin 2,3, 2017 büyümesinin ise 3 seviyelerinde olacağına vurgu yapılan raporda, Orta ve Güneydoğu Avrupa Bölgesinde bul yıl sonunda büyümenin 2,8, 2017'de yüzde 3 gerçekleşeceği öngörüldü.

Raporda Rusya ekonomisinin bu yıl sonunda yüzde 0,8 daralacağı, gelecek yıl ise büyümenin yüzde 1,1 oranında artacağı tahminine yer verildi.

Raporda CESEE'de gelişmiş ekonomilere kıyasla vergi uyumunun zayıf olduğu, bu alanlardan daha iyi düzenlemelerin yapılması halinde orta vadede Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) yüzde 2 ila 4 oranında artırılabileceği belirtildi.
Kaynak: AA