'Hz. Muhammed Açıklaması Allah'ın Elçisi' Filmini İzleyiciler Değerlendirdi

Yönetmenliğini Mecid Mecidi'nin üstlendiği ve Hazreti Muhammed'in çocukluk ve ilk gençlik dönemini anlatan film ilgi çekmeyi sürdürüyor Gösterime girmesinin ardından ilk 3 günde 183 bin 524 kişilik gişe sayısına ulaşan filmi izleyen vatandaşlar da hem olumlu hem olumsuz değerlendirmelerde bulundu.

SAMET DOĞAN - MUSA ALCAN - Hazreti Muhammed'in çocukluk ve ilk gençlik dönemi ile İslam'ın doğuşunu beyaz perdeye aktaran 'Hz. Muhammed: Allah'ın Elçisi' filmi, birçok tartışmayı da beraberinde getirdi.

Yönetmenliğini Mecid Mecidi'nin üstlendiği ve İslamiyetle ilgili hayata geçirilmiş en iddialı yapım olmayı hedefleyen filmin senaryosu, çekimlerinde İslam esaslarına uyulup uyulmadığı ve yönetmen anlatım dili, izleyiciyle buluştuktan sonra en çok yorumlanan konular arasında yer aldı.

Toplam 30 milyon dolar bütçeyle 2015'te tamamlanan filme ilişkin, hem sinema çevrelerinde hem gazetelerin köşe yazılarında hem de din adamları tarafından yapılan olumlu ve olumsuz eleştiriler dikkati çekti.

- 'Burada rol yapmaktan çok gerçeği yansıtmışlar'

Hz. Muhammed: Allah'ın Elçisi filmini izleyen sinemaseverler, AA muhabirine yaptıkları değerlendirmelerde, filmle ilgili olumlu görüşleri kadar eleştirilerini de dile getirdiler.

Filmi, eşiyle izleyen 65 yaşındaki Galip Avadan, filmi çok beğendiğini belirterek, 'Dini konulara vakıfım. Harikanın ötesinde bir film yapmışlar. 'Çağrı' filmini kaç defa izledik ve her izlediğimizde farklı dünyalara gittik. Bu film ise bambaşka. Burada rol yapmaktan çok gerçeği yansıtmışlar.' dedi.

Yönetmen Mecidi'nin, bu yapımın ardından iki film daha çekeceği bilgisini aldığını aktaran Avadan, devam filmlerinin daha da güzel olacağına inandığını söyledi.

Avadan, filmde eleştirilmesi gereken bazı yerler de olduğunun da altını çizerek, şunları kaydetti:

'Bence Peygamberimizin eli dahi olsa gösterilmemeliydi. Çünkü o bizim için çok kutsaldır. Filmlerde, Peygamberimiz, Dört Halife, Hz. Fatıma ve Hz. Hatice gösterilmemeli. Bunlara rağmen, hakikatleri yansıtan bir film olmuş. İslam kitaplarında yer alan hikayeleri anlatmış. Yönetmen İranlı olduğu için, Şii propagandası yapacaklar mı diye merak ettim ama yapmamışlar.'

- 'Müslümansanız, filmi izlerken bir takım duyguları yaşıyorsunuz'

Galip Avadan'ın eşi Yasemin Avadan da filmi beğendiğini ve bazı sahnelerde göz yaşlarını tutamadığını paylaştı.

Hz. Muhammed'in hayatının örnek alınması gerektiğine vurgu yapan Yasemin Avadan, 'Son derece güzel, abartısız ve gerçeğe yakındı. Kitaplarda anlatıldığı gibiydi. Ben çocukluk dönemi olduğu için Hz. Muhammed'in gösterilebileceğini düşünüyorum. Filmi çok beğendim. Peygamberimizin hayatının tamamı etkileyici. O maneviyatı da filmde buldum hatta zaman zaman ağladım. Müslümansanız, filmi izlerken bir takım duyguları yaşıyorsunuz.' ifadelerini kullandı.

Filmi izledikten sonra düşüncelerini paylaşan Hikmet Ülker, gündemdeki tartışmaların ardından filmi izlemeye geldiğini ancak aradığını bulamadığını ifade etti.

Ülker, söz konusu eleştiriler ve tartışmalar olmasa filmin kendisinin gündem olacak nitelikte olmadığına işaret ederek, şunları söyledi:

'Bir çocuğun annesi ve akrabalarıyla olan ilişkisini izledim. Peygambere dair çok bir şey göremedim. Efektlerle bunu kapatmaya çalışmışlar. Beni sarsmadı. İran kültürünün bir etkisini de görmedim. Sadece bir kilise havası sezdim. Bu biraz rahatsız ediciydi. Bu film Çağrı filminin müziğiyle bile kıyaslanamaz.'

- 'Sadece birkaç sahne için bile gidip izlenilecek bir film'

Elif Eda Karagöz ise birçok sinema eleştirmeninin ittifak ettiği gibi Mecidi'nin Peygamberin hayatını anlatan üçlemesinin ilkinde kendi sinematografisinin epey dışına çıktığını dile getirdi.

Filmde eksik birşeylerin olduğunu hissettiğini söyleyen Karagöz, 'Fakat sadece birkaç sahne için bile gidip izlenilecek bir film olduğunu düşünüyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

Karagöz, aynı zamanda filmin tematik olarak da hem İslamofobiye cevaplar verdiğini hem de günümüz İslam coğrafyasının temel sorunlarından olan kadın ve şiddetle olan ilişkisine dair işaretler taşıdığını belirtti.

- 'Mecidi, Peygamber Efendimiz'in hayatını görsel bir şölenle bize sunuyor'

Serap Gün Somuncu ise, Mecidi'nin filminde yetiştiği iklimin mutlaka etkisinde kaldığı düşüncesini savunarak, 'Hz. Muhammed filminde sahnelerdeki detaylar, anlatım dilinin lirikliği, perdeye yansıyan ışık oyunları ve pastel renkler bize görsel bir şölen yaşattı.' dedi.

Filmin oldukça etkileyici olduğunu dile getiren Gün Somuncu, şöyle konuştu:

'Filmde, Peygamber Efendimiz'in annesi Amine hanımın hassasiyeti ve süt annesinin ona ihtimamını sunuşu çok etkileyici. Dedesinin torununa gösterdiği sevgi ve koruyucu kuşatma, filmin çekildiği mekanların kendi dönemini yansıtmadaki gerçekliği başarılı. Hazreti Ebubekir ve Hazreti Ömer efendilerimiz bu filmde yoktu, devamında olacak mı merakla bekliyorum.'

Serap Gün Somuncu, Fil suresinin anlatıldığı sahnenin tüm zihinlerde müstesna yerini alacağı yorumunu yaparak, 'Mecidi siyer kitaplarımızdaki Peygamber Efendimiz'in hayatını görsel şölenle bize sunmaya çalışmış. Çok cesur bir çalışma ve duruş. Mutlaka eleştirilecek yanları da vardır. Mecid Mecidi'nin cesaretle çıktığı yolun sonuna kadar izledikten sonra genel bir değerlendirme daha doğru olacaktır.' şeklinde konuştu.

Film, gösterime girmesinin ilk 3 gününde 183 bin 524 kişi tarafından izlenmişti.

Kaynak: AA