Üretimi Bursa'da Yapılacak Eğitim Uçağı Tanıtıldı

B Plas Üst Yöneticisi Gökçen: 'Eğitimler için İngiliz Hava Kuvvetlerine 5 adet uçak verdik. Konusunda en iyi uçaklardan bir tanesi ve bunu devam ettirmeye çalışıyoruz. İleriye yönelik geliştirme çalışmalarımız var. Daha büyük bir motor ve sonrasında da daha farklı iç uygulamalara da geçeceğiz'

Gökçen Grubu'na bağlı B Plas şirketi tarafından Almanya'da üretilen ve üretimine Bursa'da devam edilmesi planlanan AQUILA marka 'A-211' kuyruk numaralı yerli eğitim uçağı tanıtıldı.

Eğitim uçağının tanıtım toplantısı, Yenişehir Havalimanı'nda gerçekleştirildi. B Plas Üst Yöneticisi Celal Gökçen, burada yaptığı konuşmada, iki kişilik eğitim uçağı yapımı serüvenlerine bir yıl önce başladıklarını hatırlattı.

Gökçen, daha önce bu konuda yapılmış çalışmalar olduğunu ifade ederek, uçakla ilgili şu bilgileri verdi:

'Bu iki kişilik bir uçak, saatte 205 kilometreyle seyir sürati var ve 16 litre benzin yakıyor. Eğitim uçağı ve ilk pilotluk eğitimi için gerekli bir uçak. Bu sene ayda 2 uçak üreterek devam ediyoruz. Eğitimler için İngiliz Hava Kuvvetlerine 5 adet uçak verdik. Konusunda en iyi uçaklardan bir tanesi ve bunu devam ettirmeye çalışıyoruz. İleriye yönelik geliştirme çalışmalarımız var. Daha büyük bir motor ve sonrasında da daha farklı iç uygulamalara da geçeceğiz.'

Havacılık konusunun sertifikasyon gerektirdiğine dikkati çeken Gökçen, 'Her yerde sertifika alma gereği var. Firmayı üzerimize aldıktan sonra Almanya'da bu yıl içinde bu sertifikalarımızı yeniledik ve tüm sertifikaları aldık. Amerika, Avustralya, İsviçre için mevcut şimdi oraya üretim yapmak için de üretim tesisini oluşturuyoruz. Sertifikasyon çalışmalarına başladık. İleriye dönük bu üretimi Türkiye'ye doğru aktarmaya çalışacağız.' diye konuştu.

Almanya'da 120 mühendisle çalıştıklarını belirten Gökçen, 'Bu mühendislerle yüzde 50 havacılığa, yüzde 50 de otomotive iş yapıyoruz. Şu anda bildiğiniz Boing ve Pilatus gibi firmaların her birinin her modelinde son 19 yılda yapılmış çalışmalar var. Biz böyle bir firmayı devraldık ve aynı çalışmaları devam ettiriyoruz.' dedi.

Gökçen, eğitim uçaklarının fiyatlarının 165 bin avrodan başladığını, bu fiyatların 200-230 bin avroya kadar çıkabildiğini kaydetti.

- 'Sivil havacılığın en önemli merkezlerinden biri Bursa olacak'

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de geçen yıl yaptıkları girişimle Gökçen ailesinin AQUILA firmasını satın almalarına vesile olduklarını hatırlattı.

Altepe, kentte havacılık konusunda da adımların atıldığını dile getirerek, 'Artık bu uçak Bursa'da üretilecek ve Bursa havacılık konusunda önemli bir merkez olacak. Bursa'nın havacılık eğitimi konusunda da önemli bir merkez olması hedefimiz. Yenişehir ve Yunuseli Havaalanı'nın havacılık konusunda önemli bir merkez olması hedefleniyor. Sivil havacılığın en önemli merkezlerinden biri Bursa olacak.' ifadelerini kullandı.

Bursa'yı havacılık merkezi haline getirmek istediklerini anlatan Altepe, 'Bizim hedefimiz burada kısa süre içerisinde Bursa'da 100 uçağa ulaşılmasıydı. Görüyoruz ki bunu kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki günlerde göreceksiniz, Bursa'da havada onlarca uçak uçacak bu da attığımız adımların ne kadar doğru olduğunu gösterecek.' dedi.
Kaynak: AA