Malezya'da Hükümet Karşıtı Gösteri

Temiz Seçimler (Bersih) derneğinin organize ettiği gösteri de Başbakan Rezak'ın istifası istendi.

KUALA LUMPUR – Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da Başbakan Necip Rezak'ın istifasını isteyen sarı gömlekli binlerce kişi meydanlara indi.

Malay Mail Online’da yer alan habere göre, Kuala Lumpur’da Rezak'ı ve hükümeti hedef alan Temiz Seçimler (Bersih) gösterisine en az 10 bin kişi katıldı.

Temiz Seçimler adlı sivil toplum kuruluşunun öncülüğünde ve muhalefet partilerinin desteğiyle yapılan gösteride, başkentin Ampang Caddesi’nde göstericiler oturma eylemi yaparak caddeyi trafiğe kapadı.

Gösteriye muhalefet partilerinden Halkın Adaleti Partisi (PKR) Genel Başkan Yardımcısı ve Selangor Eyaleti Valisi Azmin Ali, PKR Genel Başkan Yardımcısı, Milletvekili ve Enver İbrahim’in kızı Nurul İzzah ile Ulusal Emanet Partisinin önde gelen isimlerinden Husam Musa ve iktidarın büyük ortağı Birleşik Ulusal Malay Organizasyonundan (UMNO) ayrılacak Birleşik Malezya Partisini kuran ve aralarında eski başbakanlardan Dr. Mahathir Muhammed’in de bulunduğu siyasiler katıldı.

Vali Azmin Ali ve milletvekili Nurul Izzah kalabalığa yaptıkları konuşmalarda, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirerek, Başbakan Rezak'ı istifaya çağırdı.

Muhalefet liderleri konuşmalarında, uzun bir süredir Malezya’nın yanı sıra ABD, Singapur, İsviçre’nin de bulunduğu ülkelerde soruşturması süren 1 Malezya Kalkınma Fonu’nda (1MDB) milyonlarca dolarlık fonun usulsüz kullanımı ve yolsuzluğa konu olmasını da gündeme getirdi.

Emniyet genel müdürlüğünün haftalar öncesinde gösterinin yapılmaması konusundaki çağrılarına rağmen, Bersih yönetiminin gösteride karar kılması üzerine dün akşam saatlerinde kurumun başkanı Maria Chin Abdullah ve sekreter Mandeep Singh de dahil olmak üzere kurumdan 10 kişi polis tarafından gözaltına alındı.

Sarı gömlekliler olarak da bilinen grubun eylemine karşı kırmızı gömlekliler olarak bilinen hükümet yanlısı bazı grupların da meydanlara indiği belirtildi.

Öte yandan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Ahmed Zahidi Hamid yaptığı açıklamada, önümüzdeki günlerde hem iktidar karşıtı hem iktidar yanlısı gruplara yönelik gözaltıların genişletileceğini kaydetti.

'Temiz Seçimler' (Bersih) Malezya’da adil ve tarafsız seçimlerin yapılması konusunda çalışmalar yapmak amacıyla 2006 yılında kuruldu. Bersih’in düzenlediği gösterilere muhalefet partileri de büyük destek veriyor. ​

Kaynak: AA