Lokman Hekim Hastanesinden Bir İlk

Van’da yaşayan Hatice İlter (57), bilinç kaybı ve koma halinde getirildiği Lokman Hekim Van Hastanesinde, bölgede ilk defa uygulanan bıçaksız beyin ameliyatı ile sağlığına kavuştu.

Lokman Hekim Hastanesinden Bir İlk
Van’da sağlık alanında büyük başarılara imza atan Lokman Hekim Van Hastanesi, bölgede ilk defa bıçaksız beyin ameliyatını gerçekleştirdi. Bilinç kaybı ve koma halinde hastaneye gelen Hatice İlter adındaki hasta, farklı bir yöntemle tedavi edilerek sağlığına kavuştu. Hastaya, bölgede ilk kez uygulanan kasıktan girilerek beyindeki baloncuğa müdahale edilen yöntem uygulandı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Özel Lokman Hekim Van Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Operatör Dr. Ekrem Yalçın, “Hasta, bilinç kaybı, bir tarafında yığılma ve koma halinde hastaneye getirildi.

Bu tür hastalar daha çok yoğun bakımda yatırıp, takipleri takip edilir. Bu hastada ise ameliyatla kapatılan baloncuklar, ilk defa ameliyatsız, kasıktan girilerek aynı kalp stenti gibi beyine stent koyarak kapatıldı. Hatice İlter, bölgede bu yöntemin uygulandığı ilk hasta oldu. Geldiğimiz aşamada beyindeki baloncukları kasıktan anjiyo ile girerek kapatıyoruz” dedi.

Baloncuğa bağlı beyin kanamasından ayda yaklaşık 10 hastanın Van’dan çeşitli illere gittiğini dile getiren Yalçın, “Bu tür hastalar genelde hasta yakınları ile birlikte en yakın Diyarbakır, Erzurum, Ankara ve İstanbul gibi merkezlere gidiyor. Hem hastaların bölgemizde kalması, tedavilerin bölgemizde olup bitmesi hem hasta yakınlarının sağa sola gidip perişan olmaması hem de bölgemizdeki sağlık turizminin canlı kalması açısından bizim burada yaptığımız işlem çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

“Beyin kanamaları, beyin tomografisi, MR gibi şeylerde genelde yüzde 90 teşhisleri konamayan hastalıklardır” diyen Dr. Yalçın, “Bu hastalıklar, beyin cerrahisinin en sıkıntılı, en ölümcül hastalıklar grubudur. Bunun tespitini BT Anjiografi ve DSA dediğimiz beyin anjiyografi ile yapıyoruz. BT Anjiografinin tanık uydurucu özelliğinin kasıktan yapılan DSA Anjioya göre daha düşük. Yaklaşık 2,5 yıldır gerek Van’da, gerekse bölgede bu tür hastalar 112 tarafından hastanemiz yönlendiriliyor. Bizde bunun teşhisi ve tedavisinde hastalarımıza yardımcı oluyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 70, 80 tane hastamız oldu. Bu baloncuğa bağlı beynin kanamalarını 2-5 yıldır bölgemizde takibini, teşhisini ve tedavisini Lokman Hekim Hastanesi olarak biz takip ediyoruz” şeklinde konuştu.

.

Hatice İlter adlı hasta ise, Kürtçe yaptığı konuşmasında ufak tefek ağrılarının olduğunu ancak kendini iyi hissettiğini söyledi.

Kaynak: İHA