Konyaaltı Sahil Projesi Açıklaması

Antalya Kent Konseyi, Konyaaltı Sahili Alan Yönetim Plan Taslağıyla ilgili görüşlerini açıkladı.

Antalya simgelerinden ve önemli kentsel plaj alanlarından olan Konyaaltı kıyı alanının, aynı zamanda rekreasyonel yönden önem taşıyan bir kamu alanı olduğu vurgulanan açıklamada, “Konyaaltı kıyı alanının halkın kullanımına açık bir kamu alanı özelliğinin devam ettirilmesi, Konyaaltı sahilinin rekreasyonel olanaklara imkan verecek şekilde çevresiyle birlikte bir bütün olarak planlanması, uygulanması ve denetlenmesi kentimizin sürdürülebilir gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadır” denildi.

Yetki karmaşası

Taslak çalışmada sorunların net olarak belirlenmesi, sorunların giderilmesine yönelik hedef, vizyon ve stratejilerin sistematik bir kurgu içerisinde ortaya konulması gerektiğine işaret edilen açıklamada, geçmiş dönemlerde yetki karmaşası yüzünden yaşanan sorunlara dikkat çekildi.

Geçmişten günümüze Konyaaltı kıyı alanının en önemli iki sorununun fiziksel planlama ve yönetim sorunu olduğu vurgulanan açıklamada, “Geçmişte sahilin, iki farklı belediyenin yetki alanında bulunması, planlama ve yönetimde birden fazla kurum ve kuruluşun yetkili olması, kimi yerlerde güvenlik sorununun bulunması, kıyı işgalleri, otopark ve trafik sorunu, çevresiyle olan ilişkilerinin kurulamaması, mekansal olarak alan kullanım ilişkileri arasındaki kopukluk, yaya sürekliliğinin sağlanamaması, toplumun her kesiminin (yaşlı, engelli, kadın, çocuklu) sahilden eşit ve rahat erişilebilirliğinin ve kullanımının sağlanamaması, kullanıcıların toplum kurallarına uymaması alandaki temel sorunları oluşturmakta, yeterli hizmetin kentliye ulaşmasında yetersizlikler bulunmaktadır. Çalışmada alanın günümüzdeki ve projenin uygulanmasından sonra oluşabilecek sorunların net olarak belirlenip bu sorunları önleyici aşağıda önerdiğimiz ana başlıklar altında Strateji, İlke ve Esasların sistematik olarak belirlenmesi gerekmektedir.”

Çok boyutlu bakış açısıyla ele alınmalı

Konyaaltı Sahili Alan Yönetim Planı doğrultusunda oluşturulacak stratejilerin sadece Konyaaltı bölgesi için değil, Antalya kentinin gelişimine ve imajına da katkı sağlayacak, halkın gereksinimlerini ve ihtiyaçlarını gözeterek yaşam kalitesinin arttırılmasına, kentin tanıtımına ve turizmin gelişmesine kentlilik kültürünün geliştirilmesine ve yaygınlaşmasına katkı sağlayacak, çok boyutlu bakış açısıyla ele alınması gerektiği de ifade edilen açıklamada şu önerilere yer verildi:

“Bu bakımdan kent için böylesine önemli bir alan için geliştirilecek stratejiler alandaki büfe kullanım prensiplerinin ötesinde aşağıdaki sekiz ana başlıkta ele alınması gerekmektedir.Alan Yönetim Planının önemi, amacı, bu çalışmayı gerektiren nedenler taslak çalışmada net olarak açıklanmalıdır. Planlama kararları ve uygulama projesiyle olan ilişkisi kurulmalıdır. Dört ayrı bölge olarak incelenen bölümün bazı kısımlarında öneriler sunulmakta, bazı kısımlarında ise yaptırımlar getirilmektedir. Dört ayrı bölge için ana stratejiler doğrultusunda eylem planları oluşturulmalı ve bu eylemlerden sorumlu kurum ve kuruluşlar, bu kurum kuruluşlar arasındaki eşgüdüm ve yönetim ilişkileri açık ve net olarak belirlenmelidir. Proje bütünlüğünün sürdürülebilirliğinin sağlanması önem taşımaktadır. Proje bütünlüğünü bozabilecek unsurların dikkate alınması gerekmektedir. Taslak metin birinci bölümde 4 ana bölge için stratejilerden çok alanın kullanım prensipleri verilmekte alan yönetimine dair stratejiler eksik ve yetersiz kalmaktadır. Metinde standart bir dil birliği kullanılmalı, dört ana bölüm için içerikler zenginleştirilmelidir. Taslakta; Projenin Alan Yönetimi ile Korunması Gereken Prensipleri ve Alanın Yönetimine Dair Stratejiler ana başlığında yer alan bölüm içerik açısından geliştirilmesi gerekmektedir. Bu bölümde stratejilerden çok alanın kullanım prensipleri verilmekte alan yönetimine dair stratejiler eksik ve yetersiz kalmaktadır. Örneğin Taslakta, Otopark kullanımıyla ilgili olarak Beachpark, Akdeniz Bulvarı ve Müze meydanı için “alandaki otoparklar toplu ulaşımın özendirilmesi amacıyla ücretli olmalıdır” şeklinde belirtilmiştir. Toplu ulaşımın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması konusunda, alana erişilebilirliğin arttırılması, engellilerin alana ulaşımını kolaylaştırıcı, engellilere yönelik alan içerisinde kullanımı arttırıcı ne gibi stratejiler geliştirildiği maalesef taslakta yer almamaktadır. Ayrıca Toplu ulaşımın özendirilmesi konusu sadece otopark alanlarıyla çözümlenemeyecek kadar derin araştırma isteyen bir konudur.”
Kaynak: İHA