Gökova'daki Tekneler Güneş Enerjisi İle Çalışacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca revize edilerek yürürlüğe giren, 'Akyaka Kadın Azmağı ve Çevresinin KorumaKullanma Usul ve Esasları'na göre azmakta çalışan tekneler, 5 yıl içinde güneş enerjisi kullanacak veya elektrikli motorlu tekneye dönüştürülecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Muğla'da Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesinde yer alan 'Akyaka Kadın Azmağı ve Çevresinin Koruma-Kullanma Usul ve Esasları'nı yeniden düzenlendi. Buna göre, azmakta çalışan tekneler, 5 yıl içinde güneş enerjisi kullanacak veya elektrikli motorlu tekneye dönüştürülecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesinin biyolojik çeşitlilik ve çevre değerlerinin korunması, mevcut çevre sorunlarının giderilmesi amacıyla revize edilen 'Akyaka Kadın Azmağı ve Çevresinin Koruma-Kullanma Usul ve Esasları' Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin onayı ile 31 Ekim'de yürürlüğe girdi.

Yeniden düzenlenen koruma-kullanma usul ve esaslarında, 'Azmakta çevrenin kirlenmesini ve tabiatın bozulmasını önlemek amacıyla gerekli koruma ve kullanma tedbir ve faaliyetleri yürütecek olan Kurul ile Denetim Komisyonunun teşkili yeniden belirlenerek, görevlerinin genişletilmesi,Azmak'taki tekne adedinin 23 adet ile sınırlandırılması, burada her türlü balık avcılığının yasaklanması,Azmak hassas ekosisteminin korunması için Azmakta çalışan teknelerin 5 yıl içinde güneş enerjisi kullanması veya elektrikli motorlu tekneye dönüştürülmesine' ilişkin hükümler yer alıyor.
Kaynak: AA