Faslı Öğrencilerden 'Çevre Dostu' Soğutucu

Fizik mühendisliği öğrencisi üç arkadaş elektriğin ulaşamadığı bölgelerde yaşayanlar ve gıda maddelerini doğal yollarla muhafaza etmek isteyenler için çevre dostu soğutucu üretti.

MEHMET AKİF TURAN - Fas'ta fizik mühendisliği öğrencileri elektriğin ulaşamadığı bölgelerde yaşayanlar ve gıda maddelerini doğal yollarla muhafaza etmek isteyenler için çevre dostu soğutucu üretti.

Katıldıkları bir yardım gezisinde yerel halkın kilden yapılmış kapları yiyeceklerin bozulmasını önlemek için kullandıklarını gören üç arkadaş bu fikri geliştirerek elektrik gerektirmeyen soğutucu üretti.

İç içe geçmiş iki adet kilden yapılmış çömlek ve bu çömleklerin arasına doldurulan kumdan oluşan soğutucu, sıcaklığı havanın nem oranına göre 6 ila 15 derece arasında düşürüyor.

Soğutucuyu geliştiren ekipten Süfyan İbrahimi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Hedefimiz enerji kaynaklarından mahrum olan ve elektriğin dahi ulaşmadığı kırsal bölgelere pratik, portatif ve ucuz olan bu basit düzenekli soğutucuyu ulaştırmak.' dedi.

Fas'ta eskiden beri kil çömleklerin soğutucu olarak kullanıldığını belirten İbrahimi, 'Kırsal bölgelere sosyal yardım ulaştırmak için yaptığımız bir gezide bölgede yaşayan halkın kilden yapılmış kaplarda yiyecek ve içeceklerini sıcaktan muhafaza ettiklerini fark ettik. Bu fikri geliştirerek iç içe geçebilecek iki çömlek yaptık, bu çömleklerin arasında oluşan boşluğu da kum ile doldurduk. Kumlu bölgeyi su ile doldurmanın çömleğin içindeki hazneyi daha uzun süre soğuk tuttuğunu keşfettik. Bu şekilde çalışan sistemi ufak bir takım değişikliklerle geliştirerek son halini verdik. Soğutucumuz günde sadece bir defa kumlu bölgeyi sulamak suretiyle yiyecekleri iki haftaya yakın süre bozulmadan muhafaza edebiliyor. ' diye konuştu.

İbrahimi, ürünü geliştirme sürecinde okulda öğrendikleri bilgileri yerel halkın tecrübesiyle birleştirdiklerini dile getirerek, 'Bir taraftan okula giderken bir taraftan da dedemin köydeki evinden aldığımız kilden yapılmış çömlekleri nasıl daha iyi kullanabileceğimizi belirlemeye çalışıyorduk. Yaklaşık bir buçuk yıl süren zorlu bir süreçten sonra bu ürünü başarıyla ortaya koyabilmek ve işe yaradığını görmek çok güzeldi.' ifadelerini kullandı.

Özellikle hastaların ilaçlarını muhafaza edebilmesi için soğutucuya ihtiyaç duyduklarını belirten İbrahimi, elektriğe gerek duymadan çalışan soğutucuların çok uygun bir çözüm olduğunu vurguladı.

Üniversitede aynı bölümde okuduğu iki arkadaşıyla, geliştirdikleri bu ürünü pazarlamak için dört ay önce şirket kurarak seri üretime geçtiklerini belirten İbrahimi, şunları söyledi:

'İmalathanemizde aynı sistemle çalışan iki farklı soğutucu üretiyoruz. Sade bir tasarıma sahip olan ilk ürünümüz uygun fiyatından dolayı daha çok yardım kuruluşları tarafından tercih ediliyor. Yardım kuruluşları veya bir takım STK'lar bu ürünümüzü ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırıyorlar. Diğer ürünümüz ise daha detaylı ve dekoratif olması hasebiyle şehirde yaşayan fakat doğal yollarla yiyeceklerini muhafaza etmek isteyenlere yönelik. Zor şartlar altında yaşayan ailelerin önemli bir ihtiyacını bu şekilde karşılayabilmek bizim için en büyük mutluluk kaynağı.'

En son Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP22) alanında kurulan fuarda ürünlerini sergileme fırsatı bulan genç mucitler, birçok uluslararası organizasyondan da davet alıyor.
Kaynak: AA