Etiyopya'dan Fas'ın Afrika Birliği Üyeliğine Tam Destek

Etiyopya Başbakanı Desalegn, Fas'ın yeniden Afrika Birliği'ne katılmasını desteklediklerini ifade etti Etiyopya'nın doğusuna inşa edilecek olan 2,5 milyar dolarlık gübre üretim tesisinin diğer ortağının Faslı OCP olacağı açıklandı.

Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, Fas'ın Afrika Birliği'ne yeniden katılmasına destek verdiklerini bildirdi.

Desalegn ve Fas Kralı 6. Muhammed, başkent Addis Ababa'daki Etiyopya Milli Sarayı'nda basına kapalı toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonrası iki lider ortak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamaya göre, göreve geldiği 1999 yılından bu yana Etiyopya'ya ilk kez gelen 6. Muhammed'in ziyareti, Desalegn tarafından memnuniyetle karşılanırken, görüşme sonrası hükümet yetkilileri arasında ekonomi, bilim ve kültür alanında çok sayıda anlaşmaya imza atıldı.

Açıklamada Desalegn'ın, 'Etiyopya'nın Afrika Birliği ilkelerinin ve değerlerinin tam olarak tanınması yönünde kararlılığı devam etmektedir ve bu bakımdan Fas'ın en kısa sürede yeniden Afrika Birliği'ne üye olmasını desteklemektedir.' ifadelerine yer verildi.

- 'Fas kendini yalnız hissediyor'

Fas'ın üyelik çabalarıyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Addis Ababa Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Departmanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tafesse Oliqa, 'Fas, Afrika Birliği'nden kendi rızasıyla ayrıldı ancak bugün kendini çok ama çok yalnız hissediyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Oliga, Fas'ın uluslararası arenada etkisi olan bir ülke olduğunu ve Afrika Birliği'ne değer katabileceğini belirtti.

Fas Kralı temmuz ayında yaptığı açıklamada, Afrika Birliği'nin Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'ni tanımasından sonra 1984'de birlikten ayrılık kararı alan ülkesinin yeniden Birliğe üye olmak istediğini duyurmuştu.

Fas Kralı 6. Muhammed, Etiyopya'dan önce Ruanda ve Tanzanya'ya da ziyaretler gerçekleştirmiş, çok sayıda önemli anlaşmaya imza atmıştı.

- 2,5 milyar dolarlık gübre fabrikası inşa edecekler

Öte yandan, Etiyopya'nın doğusuna inşa edilecek ve ülkenin en büyük yatırımlarından biri olan 2,5 milyar dolarlık gübre üretim tesisinin bir diğer ortağının Faslı Office Cherifien de Phosphate (OCP) şirketi olacağı açıklandı.

Dünyanın en büyük gübre ve fosfat şirketlerinden biri olan OCP'nin, söz konusu tesis için Etiyopya hükümetiyle ortak çalışacağı belirtildi.
Kaynak: AA