Cezaevindeki Çocuklar El Emeklerine Duygularını İliştiriyor

İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumundaki hükümlü ve tutuklu çocuklar, ürettikleri nevresim takımlarını kendi el yazılarıyla kaleme aldıkları duygu yüklü mektuplarla satışa sunuyor İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumu Müdürü Temur: 'Nevresim takımını kurslarımızdaki çocuklarımız üretti, içerisine de güzel bir not yazarak toplumumuza bir mesaj vermek istediler. Çocuklarımızın toplumun kendilerine sahip çıkmaları ve onlara bir şans vermeleri yönünde beklentileri var' Çocukların yazdığı mektuptan: 'Hayallerim, umutlarım var, bir gün buradan çıkıp bu hayalleri gerçeğe dönüştüreceğim günü sabırsızlıkla bekliyorum, umarım başarılı olurum. Yapmış olduğum bu ürünlerden satın alarak beni ve arkadaşlarımı onure ettiğiniz, farkında olmadan hayallerimize, umutlarımıza katkıda bulunduğunuz için sizlere teşekkürü bir borç bilirim, saygılarımla. Özgür kalın, hoşçakalın'

EŞBER AYAYDIN - İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumundaki tekstil atölyesinde nevresim takımı üreten çocuk hükümlüler, hazırladıkları ürünleri, kendi el yazılarıyla duygularını anlattıkları mektup eşliğinde satışa sunuyorlar.

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumunca düzenlenen, '11. İzmir İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı'nda cezaevlerinde üretilen birbirinden güzel ürünler satışa sunulurken İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumu standında satışa konulan nevresim takımlarını hükümlü çocukların mektupları süslüyor.

İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumu Müdürü Vural Temur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayatlarının bir döneminde hata yaparak kurumlarına gelen tutuklu ve yükümlü çocukların yeniden topluma kazandırılması yönünde çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Bu kapsamda, eğitimi yarım kalan kişilerin açık öğretim üzerinden okullarına devam etmelerini sağladıklarını anlatan Temur, 'Meslek sahibi olabilmeleri için iş ve meslek kurslarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Öfkelerine hakim olmaları, madde kullanımlarını engellemek için çeşitli kurslarımız var. Kurumumuzda şu an folklor, okuma yazma, müzik, bilgisayar, cam kumlama, seramik, tekstil gibi 12 kursumuz devam etmekte. Bu şekilde çocuklarımızı topluma yeniden kazandırmaya çalışıyoruz.' dedi.

Temur, tekstil sektörünün Türkiye'de büyük bir iş kapısı olduğu düşüncesiyle 1 ay önce kurumlarında tekstil atölyesi kurduklarını, kendilerine gelen talepler neticesinde yüzde 100 pamuk ve birinci sınıf işçiliği olan nevresim takımı üretmeye başladıklarını ifade etti.

- Nevresim takımının içine mektup yazıyorlar

Fuardaki stantlarda, çocukların ürettiği ürünlerin satışını gerçekleştirdiklerini ve nevresim takımlarına kendi içlerinden gelen duygularla notlar yazdıklarını aktaran Temur, 'Standımızda bulunan nevresim takımını kurslarımızdaki çocuklarımız üretti, içerisine de güzel bir not yazarak toplumumuza bir mesaj vermek istediler. Çocuklarımızın toplumun kendilerine sahip çıkmaları ve onlara bir şans vermeleri yönünde beklentileri var.' dedi.

Temur, ürünlere mektup koyma ve topluma mesaj verme fikrinin kampüs savcısının önerisi olduğunu, bu fikrin kendilerini çok heyecanlandırdığını belirterek, hükümlü ve tutuklu çocukların duygu ve düşüncelerini kendi el yazılarıyla aktardıklarını kaydetti.

- 'Hayallerim, umutlarım var'

Bu mektupları zarfa koyarak nevresim takımlarının içerine yerleştirdiklerini dile getiren Temur, her nevresim takımının içerisinde hükümlü ve tutuklu bir çocuğun duygusunun anlatıldığı mektubun bulunduğunu söyledi.

Cezaevinde kalan bir çocuk ise alıcısına ulaştırılmak üzere satışa sunulan nevresim takımı içerisindeki mektuba yazdığı duyguları, şöyle dile getirdi:

'Merhaba ben Şakran, Çocuk ve Gençlik Ceza İnfaz Kurumunda yatmakta olan bir hükümlüyüm. Yapmış olduğum bir hatanın bedelini ödüyorum ama hatalarımdan ders çıkarmaya, düzgün bir insan olmaya çaba gösteriyorum. Hayallerim, umutlarım var. Bir gün buradan çıkıp bu hayalleri gerçeğe dönüştüreceğim günü sabırsızlıkla bekliyorum, umarım başarılı olurum. Yapmış olduğum bu ürünlerden satın alarak beni ve arkadaşlarımı onure ettiğiniz, farkında olmadan hayallerimize, umutlarımıza katkıda bulunduğunuz için sizlere teşekkürü bir borç bilirim, saygılarımla. Özgür kalın, hoşçakalın.'
Kaynak: AA