Borçtan Suları Kesilen Mahalleli Eylem Yaptı

Samsun’un Bafra ilçesinde borçtan dolayı suları kesilen mahalleli eylem yaparak yetkililerden yardım istedi.

Borçtan Suları Kesilen Mahalleli Eylem Yaptı
Bafra Dededağ Mahallesi’nin SASKİ’ye olan 930 bin lira borcundan dolayı suyu kesildi. 4 gündür suları akmayan Dededağ sakinleri sokağa döküldü. Olay yerine gelen polis ve jandarma ekipleri önlem alarak vatandaşları sakinleştirmeye çalıştı. Su deposuna gelen Dededağ sakinleri mağdur olduklarını söyledi.

Vatandaşlar, “7 bin kişilik köyün suları kesildi. 4 gündür sularımız akmıyor, halimiz çok perişan. Biz sadece yetkililere sesleniyoruz, gelsinler bize bir çare bulsunlar" diyerek sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulmasını istediler.

Toplanan vatandaşların dağılmaması üzerine Samsun Vali Yardımcısı ve Bafra Kaymakam Vekili Hakan Kubalı mahalleye gelerek vatandaşların sorunlarını dinledi. Mahalle Muhtarı Hüseyin Demir, durum hakkında Kubalı’ya bilgi verdi.

Pazartesi görüşme yapılacak

Sorunların hukuk yoluyla, idari yollarla çözülmesinin mümkün olduğunu belirten Hakan Kubalı, "Su sorununuzda yasal ve idari mekanizmaları işletin. Sorunlarınızın çözülmesi için hukuk kuralları çerçevesinde elden gelen yapılır. Dolayısıyla sizin de böyle hareket etmenizi bekliyoruz. Öncelikle hukuk kurallarının işletilmesi gerekir. Ben içme suyunuzu çözmek ve buna bir çözüm bulmak için burada değilim. Su sorunu, Samsun Büyükşehir Belediyesi ile çözülmesi gereken bir durum. Biz de kaymakamlık olarak Büyükşehir Belediyesi ile irtibat halindeyiz. Pazartesi günü Büyükşehir Belediyesi SASKİ birimleri kaymakamlık makamında olacaklar, sizden de bir heyet gelsin içme suyunu konuşalım. Ben size içme suyu ile ilgili karar verecek makam değilim. Benim görevim sizinle onları bir araya getirmek” şeklinde konuştu.

Mahalle sakinleri Kaymakam Vekili Kubalı’dan hiç değilse Pazartesi gününe kadar suların açılmasını talep etti. Kubalı da sorunun muhatabının SASKİ olduğunu söyleyerek vatandaşlardan dağılmaları istedi. Vatandaşlar daha sonra dağıldı.

“Borç 930 bin liraya çıktı, yapılandırma fırsatları var”

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Kamil Demircioğlu ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Dededağ Mahallesi Muhtarlığı’nın Bafra Belediyesi’nden bize devredilen 352 bin lira bir su borcu vardı. Bunlar su parası ödememeyi adet haline getirdiler. Zaman zaman kısmi ödeme yaptılar. Defalarca uyarı yaptık, zaman zaman ödeme yaptılar ama bu para bırakın eski borcu ödemeyi, kullandıkları suyu bile karşılamadı. Biz bunları yaklaşık iki sene böyle idare ettik. Daha önce bir yapılandırma yapıldı ancak taksitler ödenmediği için yapılandırmaları kanun gereği bozuldu. Borç devamlı artış gösterdi ve şu anda 930 bin liraya çıktı. Dededağ Mahallesi’nde tek abonelikten su alan muhtarlığa bağlı 1070 civarında bir abone var. Bunların 300-350 kişisi paralarını düzenli olarak muhtara ödemiş. Muhtarın söylediği bu. Ama 700 kişi civarındaki abone -bunlar ticari olarak suyu kullanıyor- borçlarını ödemiyor. Biz her türlü yolu denedik ama borç katlanarak büyüyor. Kanun gereği yasal faizler uygulanıyor. Sonuçta bu mahallenin 930 bin lira borcu oluştu. Kamunun olacağı olan ve tahsil edilemez hale gelmek üzere büyüyen bu kamu alacağının tahsili için yasal hakkımız olan su kesme işini yaptık. Şu anda bir tek muhtarlık abone olması nedeniyle suyu kesince tüm mahallenin suyu kesiliyor. Burada parasını ödeyenler de mağdur oluyor. Şu anda yapılandırma şansları var. Yapılandırma yaptıkları zaman 930 bin lira 600 bin liraya düşüyor. 600 bin lirayı peşin ödemeleri halinde bu sıkıntıdan kurtulabilirler. Ondan sonra da herkes münferit abone olabilir” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın son bir iyi niyet ifadesi olarak, eylem sona erdikten sonra bu akşam suyu açtırdığını, Pazar akşamı ya da Pazartesi sabahı suyu tekrar keseceklerini belirten Demircioğlu, Pazartesi günü Bafra Kaymakamlığı’nda bir görüşme yapacaklarını ifade etti.

Bu paraların vatandaşa hizmet olarak geri döndüğünü dile getiren Demircioğlu, Bafra’da şu anda Hacıoğlu projesini yürüttüklerini, bu projenin maliyetinin 25 milyon lira olduğunu vurguladı.

Demircioğlu, daha önce 2 faturayı ödemeyi unutunca kendi evinin bile suyunun kesildiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA