Balık Sezonunda Balık Diyeti Tavsiyesi

Türkiye’de denize en fazla kıyısı olan illerden biri olan Aydın’da bereketli geçen balık sezonunda diyetisyenler vatandaşları balıkla beslenmeyi önerdi. Aydın Liva Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. İrem Başar, günümüzde özellikle kış aylarında diyete girip yaz aylarında ince görünmek isteyenlerin sezon boyunca hafta 2-3 gün balık yemelerini önerdi.

Balık Sezonunda Balık Diyeti Tavsiyesi
Özellikle kadınların daha güzel ve ince görünme adına zaman zaman sağlıklarını hiçe saydığını belirten Diyetisyen İrem Başar, hastalıklardan uzak kalmak için dengeli beslenmenin şart olduğunu bunun için de kış döneminde bol bol balık tüketilmesini tavsiye etti.

Balık güzelleştiriyor

Balık etinin kandaki yağlanmanın ve kilonun kontrolünde daha etkili bir besin olduğu için daha çok tüketilmesini önerdiklerini belirten Liva Hastanesi Diyetisyeni İrem Başar, “Balık içerisinde, yağ olarak vücut tarafından sindirilemeyen, ancak insan hayati fonksiyonların devamı için gerekli olan, bir diğer adıyla alfalinolenik asit olarak bilinen Omega 3 yağ asitleri bulunur. Bu özellikle bel ve kalça bölgesindeki yağlanmaları engeller. Kilo vermek isteyen ya da ideal kilosunu korumak isteyen kadınlarımızın bol bol balık tüketmesini öneriyoruz” dedi.

Balığın faydaları

Balığın oldukça faydalı bir besin olduğunu belirten Diyetisyen İrem Başar;

“ Diyabeti geciktiriyor: Son çalışmalar balıkta bulunan omega 3 yağ asitlerinin, insülinin etkinliğini arttırarak tip 2 diyabet hastalığını geciktirdiğini ortaya koymaktadır. Özellikle balığın kas etleri arasında bulunan omega 3 yağlarının insülin aktivitesini dengelediği bildirilmektedir.

Kalp-damar hastalıklarına fren: Yeterli balık tüketimiyle alınan omega 3 yağ asitleri, kötü kolesterol LDL’yi düşürüp, iyi huylu kolesterol HDL’yi arttırmaktadır. Aynı zamanda trigliserid seviyesini de düşürerek, kalp-damar sağlığını koruyucu etki gösterir. Omega 3, kan damarlarında pıhtı oluşumunu da engelleyerek, damar tıkanıklığını ya da damarlarda yağ birikimini önlüyor. Böylece kalp krizi ve felç riskini azaltmaktadır.

En doğal antidepresan: Yeterli miktarda omega 3 alımının, stres ve depresyonu daha iyi bir şekilde kontrol etmemize yardımcı olmasından dolayı balıklar doğal antidepresan olarak düşünülmektedir.

Bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir: Bağışıklık sistemimiz, vücudumuzda bulunan kötü huylu hücreleri baskı altında tutabilmek ve savaşabilmek için omega 3 yağ asitlerinden destek almaktadır. Meme, prostat ve kolon kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünde, omega 3 yağ asitlerinin olumlu etkisi olduğu bilinmektedir.

Zeka gelişimi için: Beyin, kalp, damarlar ve gözlerin sağlıklı gelişmesinde önemli rol oynayan omega 3, anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için elzem bir yağ asididir. Anne sütüyle beslenen çocukların problem çözme yeteneklerinin, okuma, telaffuz ve yazma becerisinin daha iyi olduğu görülmüştür. Bu nedenle gebelik ve emzirme sürecindeki annenin de yeterli balık tüketmesi önemlidir.

Yaşlanmayan beyin için: Düzenli omega 3 bakımından zengin balık tüketenlerin, beyin yaşlanması daha yavaş olmaktadır. Yetersiz balık tüketenlerin ilerleyen yaşlarda alzheimer ve demans gibi hastalıklara yakalanma riski daha yüksektir” diyerek balığın besin değerini ızgara veya kömürde pişirme ile kaybettiğini bu nedenle balığı kağıtta buğulama ya da fırında pişirerek tüketilmesini önerdi.
Kaynak: İHA