Antibiyotik Farkındalık Günü

Edirne Sağlık Müdürü Kişioğlu:'Antibiyotik kullanımına ilişkin yapılan en önemli yanlışlık grip, nezle gibi viral rahatsızlıkların, antibiyotik kullanımı ile tedavi edilmeye çalışılmasıdır'.

Edirne Sağlık Müdürü Muhsin Kişioğlu, antibiyotik kullanımına ilişkin yapılan en önemli yanlışlığın grip, nezle gibi viral rahatsızlıkların, antibiyotik kullanımı ile tedavi edilmeye çalışılması olduğunu bildirdi.

Kişioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de akılcı olmayan ilaç kullanımının halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olduğunu belirtti.

Dirençli bakterilerin gelişmesinin durdurulması ve antibiyotiklerin gelecek nesillerde etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çarenin antibiyotiklerin akılcı kullanımı olduğunu aktaran Kişioğlu, şunları kaydetti.

'Antibiyotikler, sağlık alanında en önemli tedavi edicilerden biridir. Antibiyotiklerin keşfedilmesi sayesinde tüm dünyada bakteriyel hastalıklardan kaynaklı mortalite ve morbidite düşmüş ve ölümcül birçok rahatsızlık tedavi edilebilir hale gelmiştir. Antibiyotikler, halen modern tıbbın birçok tedavisinde tartışmasız bir öneme sahiptir. Özellikle organ nakilleri, kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ve hatta birçok ortopedik cerrahi uygulamalar güçlü antibiyotikler sayesinde mümkün olmaktadır. Antibiyotik kullanımına ilişkin yapılan en önemli yanlışlık grip, nezle gibi viral rahatsızlıkların, antibiyotik kullanımı ile tedavi edilmeye çalışılmasıdır.

Antibiyotiklerin yanlış kullanımına örnek olarak soğuk algınlığı, nezle, grip gibi viral hastalıklarda kullanım, uzun süreli kullanım, dar etkili ve ucuz antibiyotikler yerine geniş etkili ve pahalı antibiyotiklerin kullanımı gösterilebilir. Akılcı ilaç kullanımının temel ilkesi antibiyotiklerin diğer tüm ilaçlar gibi muhakkak eczacı ve hekim kontrolünde alınmasıdır.'
Kaynak: AA