Adana'da 'Çukurova Hayvancılığı' Paneli

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü: 'Hayvancılıkta arzu ettiğimiz seviyede değilsek bunu sadece devlete, hükümete yüklemekle işin içinden çıkamayız' Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tekin: 'Bakanlığımızın, birliklerin ve belediyelerin verdiği desteklerle Adana'da 150 bin civarında olan keçi sayısı 400 binlere kadar çıktı'.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, 'Hayvancılıkta arzu ettiğimiz seviyede değilsek bunu sadece devlete, hükümete yüklemekle işin içinden çıkamayız.' dedi.

Sözlü, Adana Uluslararası Tarım ve Sera-Bahçe Fuarı kapsamında, TÜYAP Fuar Merkezinde düzenlenen 'Çukurova Hayvancılığı' başlıklı panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'de hayvancılığın tarımsal şartların sunduğu imkanlar ölçüsünde yapıldığını söyledi.

Türkiye'nin suni tohumlamayı geçmişten bugüne taşıyıp destekleyen yegane ülkelerden olduğunu belirten Sözlü, 'Bugün hayvancılıkta arzu ettiğimiz seviyede değilsek bunu sadece devlete, hükümete yüklemekle işin içinden çıkamayız. O zaman kötü yetiştiriciyle veteriner arasındaki ilişkide bir randımansızlık var. Dürüstlüğü terk etme var. Bunları da kendimize yüklemeliyiz.' değerlendirmesinde bulundu.

Hala suni tohumlamaya destekler verildiğini ve bu noktada devlet kaynaklarını verimli şekilde kullanmak için bakanlıkların çalışmalar yaptığını dile getiren Sözlü, şunları kaydetti:

'Devlet desteğiyle hayvan alanlar bu hayvanları ne yaptı deyip geriye doğru bir analiz yapmak lazım. O hayvanlar ahırlarda duruyor mu? hayvanların sayısını artırmış mı? projenin arkasında durmuş mu? diye baktığımızda bu hayvanların yok olduğunu görürüz. Onun için kolaycı bir şekilde sadece devleti veya hükümeti suçlamak doğru değil. Burada samimi bir duruş ortaya koymamız lazım. Devlet desteğiyle 20-30 hayvan alıp başına çoban arayan başarılı olamaz. Hollandalı aileler, kendi ahırlarında babası, oğlu ve kendisi çalışıyor. Biz 20 hayvana çoban tutarız, 50 koyuna çoban ararız. Bu zihniyetle hayvancılığı kalkındırmamız mümkün değil.'

Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammed Ali Tekin de kentin tarım açısından bir cennet olduğunu söyledi.

Tekin, 'Adana'da 250 bin büyükbaş, 750 bin civarında da küçükbaş hayvan var. Bunun yaklaşık 400 bini keçi 350 bini koyun. Tabi daha fazla gelişmesi lazım. Bakanlığımızın, birliklerin ve belediyelerin verdiği desteklerle Adana'da 150 bin civarında olan keçi sayısı 400 binlere kadar çıktı.' diye konuştu.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Derya Önder de büyükbaş hayvanlar için çevre koşullarının en uygun şekilde sağlanması gerektiğini ifade ederek, 'Barındırmamız ne kadar uygun olursa alacağımız verim o oranda artacaktır. Bu bitkisel ürünler için de hayvancılık için de geçerlidir. Barınaklar doğru planlanmadığı takdirde hayvanlarda tırnak, dil, mantar ve bakteriye dayalı hastalıkların kökünü kurutmamızın imkanı yok. Bu durum büyük ve küçükbaş ile kanatlı hayvanlar için de geçerli.' dedi.
Kaynak: AA