'Türkiye'deki Yatırımlarımızı Artırmak İstiyoruz'

AlZamil Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı AlZamil: '(Türkiye'de) Çok sayıda yatırımımız olacak. Gayrimenkul sektöründe oluşturduğumuz fonları da büyütebileceğiz.' 'Türkiye'de iki ayrı gayrimenkul yatırım fonu kurmak için harekete geçtik' DEİK TürkiyeBahreyn İş Konseyi Başkanı Barman: 'İnşallah 2017 daha güzel olacak ve yabancı yatırımcı sayısı da yatırım miktarı da artacak'

UĞUR ASLANHAN - Al-Zamil Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülhamid Abdullah Al-Zamil, Türkiye'de mevcut yatırımlara yenilerini ekleyeceklerini belirterek, Türkiye'deki yatırımlarını artırmak istediklerini, İstanbul ve Türkiye'nin yatırım için çok uygun olduğunu söyledi.

Dünyanın en önemli gayrimenkul geliştiricileri arasında yer alan Suudi Arabistanlı grup, son olarak Türkiye'den 3 farklı ortakla birlikte 1 milyar 100 milyon liralık yatırımla Başakşehir'in en büyük konut ve ofis projesi olma özelliği taşıyan '3. İstanbul'u hayata geçirmeye karar verdi.

Grubun Türkiye'deki yatırımlarına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Al-Zamil, 3. İstanbul projesine ortaklıkla birlikte Türkiye'de iki ayrı gayrimenkul yatırım fonu kurmak için harekete geçtiklerini kaydederek, ilkinin Sermaye Piyasası Kurulundan (SPK) gerekli izinler alınarak kurulduğunu söyledi.

İkincisinin de kısa süre içerisinde hayata geçeceğini dile getiren Al-Zamil, her iki fonun da başlangıçta 250'şer milyon lira büyüklükte olacağını, zamanla rakamın artabileceğini aktardı.

Al-Zamil, Erzurum'da da 150 milyon doların üzerinde bir tutarla çimento fabrikası yatırımı yaptıklarını ifade ederek, 'Çok sayıda yatırımımız daha olacak. Gayrimenkul sektöründe oluşturduğumuz fonları da büyütebileceğiz.' diye konuştu.

- 'İstanbul'daki fırsatlar yatırımcıyı teşvik ediyor'

Al-Zamil, Türk hükümetinin özellikle yabancılar için yatırım ortamını kolaylaştırdığını belirterek, böyle bir coğrafyaya ve genç nüfusa sahip Türkiye'nin özellikle de İstanbul'un yatırım için çok uygun olduğunu vurguladı.

'İstanbul'daki fırsatlar yatırımcıyı teşvik ediyor.' diyen Al-Zamil, hükümetin yabancı yatırımcılar için devam eden çalışmaları bulunduğunu, Başbakan Binali Yıldırım'ın yatırımcı ile birebir görüşebildiğini söyledi.

Al-Zamil, 'Kurduğumuz fonlar sayesinde özellikle başka yabancı yatırımcılarla ortaklık yapmak istiyoruz. Ayrıca Türkiye'de yatırımlarımızı da artırmak istiyoruz.' ifadelerini kullandı.

Fonlardan birisinin arazi veya bina alıp satmak için diğerinin ise ticari gayrimenkul kiralamak için olacağını bildiren Al-Zamil, bu yatırımların önemli olduğunu söyledi.

- 'Düzenlemeler hayata geçerse yabancı yatırımcı artar'

Al-Zamil, Türkiye'ye özellikle Körfez ülkelerinden gelen yatırımcıların yoğunlaştığını ve bu ülkeden kazanç sağladıklarını kaydederek, Türkiye'ye yatırım yapanların kazançlı çıkacağını bildirdi.

Şu anda yapılacağı belirtilen bazı teşvik ve düzenlemelerin hayata geçmesi durumunda Türkiye'ye yönelecek yabancı yatırımların katlanarak artacağını dile getiren Al-Zamil, 'Biz, Türkiye'ye yatırım yapmayı düşünen herkese tavsiye ediyoruz. Buraya yatırım yapsınlar. Zaten bizim Türkiye'de olmamız en büyük tavsiyemizdir.' dedi.

Zamil, Arapların Türkiye'de sadece İstanbul'la sınırlı kalmadığını kaydederek, şu anda özellikle Karadeniz bölgesinde yatırımların başladığını ve hızla arttığını, diğer bölgelerde de Arap yatırımlarının görüldüğünü sözlerine ekledi.

- 'Yabancı yatırım artacak'

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Bahreyn İş Konseyi Başkanı Muhammet Uğurcan Barman ise şu anda İstanbul'da devam eden, konut ve iş yeri projelerinin tanıtıldığı '4. Emlak Yatırım Projeleri ve Finansmanı Fuarı'na yabancıların ciddi ilgi gösterdiğini söyledi.

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası yabancı yatırımcının çok olmasa da bir miktar durduğunu dile getiren Barman, 'Ancak yabancı yatırımcı Türkiye'den vazgeçmiyor. Yatırıma belki de kısa süreli ara veriyor. Yatırımcılar, kar getiren ülkeleri neden terk etsin. Ayrıca Körfez ülkelerinden gelen yatırımcılar ikinci bir Türkiye bulamaz.' dedi.

Barman, Müslüman bir ülke olan Türkiye'nin Körfez ülkeleri ile aynı hassasiyetlere sahip olduğunu ve halkların birbirini sevdiğini kaydederek, bunların da yatırımda etkili olduğunu aktardı.

Darbe girişimi sonrası Avrupalı gayrimenkul yatırımcısında Körfez ve Orta Doğu'dan gelenlerden daha fazla azalma olduğunu aktaran Barman, 'Ancak bunlar geçici. İnşallah 2017 daha güzel olacak ve yabancı yatırımcı sayısı da yatırım miktarı da artacak.' diye konuştu.

Barman, yabancı gayrimenkul yatırımcısının İstanbul ile sınırlı kalmadığını ifade ederek, bu kişilerin son dönemde Bursa ve Yalova'da da çeşitli gayrimenkul ürünlerine yöneldiğini, yazlık, konut, ofis, ticari ünite gibi alımlar yaptığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA