Soma'daki Maden Faciası Davası

Manisa Barosu Başkanı Arslan: 'Mahkeme, itirazları reddederek ek bilirkişi raporunu kabul ettiğinde bir sonraki duruşmada karar aşamasına gelineceğini düşünüyoruz' 'Verilecek cezaların maden ocaklarını işleten ve onları denetleyen kamu kurumlarını uyarıcı nitelikte olmasını talep ediyoruz'.

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Soma'daki maden faciasına ilişkin davada ek bilirkişi raporunun beklendiği ve bu raporun kabulü halinde karar aşamasına gelineceğini belirterek, 'Verilecek cezaların maden ocaklarını işleten ve onları denetleyen kamu kurumlarını uyarıcı nitelikte olmasını talep ediyoruz.' dedi.

Arslan, 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı'nda katıldığı bir program sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Soma'daki maden faciasıyla ilgili davanın 21 Kasım'da Akhisar Ağır Ceza Duruşma Salonu'nda görüleceğini belirtti.

Davada sanık vekillerinin bilirkişi raporuna itirazı sonrası ek rapor düzenlenmesinin talep edildiği ve dosyanın bilirkişilere gönderildiğini hatırlatan Arslan, 'Pazartesi gününe kadar rapor gelebilir. Rapor geldiği taktirde mahkemece tekrar taraflara sunulacak. Taraflar rapor üzerinde değerlendirmede bulunacak. Bu değerlendirme sonucunda tarafların itirazı olduğunda mahkeme, buna göre karar verecek. Mahkeme itirazları reddederek ek bilirkişi raporunu kabul ettiğinde bir sonraki duruşmada karar aşamasına gelineceğini düşünüyoruz.' dedi.

Arslan, davanın makul süre içinde sonuç aşamasına ilerlediğini, sorumluluğu olanların en ağır ceza şekilde cezalandırılmasını istediklerini dile getirerek, bilirkişi heyetine kendisinin de eşlik ettiğini, facianın olduğu bölgeler incelenerek rapor hazırlandığını, sanıkların bu konudaki itirazlarının yersiz olduğunu söyledi.

Siirt'te yaşanan maden kazasına da değinen Arslan, şunları kaydetti:

'Önümüzdeki süreçte verilecek cezaların maden ocaklarını işleten ve onları denetleyen kamu kurumlarını uyarıcı nitelikte olmasını talep ediyoruz. Üzerlerine düşen görevi tam anlamıyla yapmadıkları bilirkişi raporlarıyla ortaya konan kurumlar da ders çıkarmalı.'

Kaynak: AA