Seyhan Ve Yüreğir'e En İyi Proje Ödülü

Tarihi Kentler Birliği tarafından 15 yıldır düzenlenen, “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda Seyhan Belediyesi "Av. Turan Arun Sokağı Sağlıklaştırma" projesi ile Yüreğir Belediyesi ise devam ettirdiği ’’Ölümsüzlük Şehri Misis" projesiyle ikinci kez en iyi proje ödülünün sahibi oldu.

Seyhan Ve Yüreğir'e En İyi Proje Ödülü
Tarihi Kentler Birliği Özendirme Yarışmasının kazananları, ÇEKÜL Vakfı ve Akdeniz Tanıtım işbirliğinde düzenlenen YAPEX Restorasyon Fuarı’ndaki törenle ödüllerini aldı. Her yıl restorasyon ve yapı sektörüyle; tarihi belediyeleri, akademisyenleri ve uzmanları biraraya getiren fuar kapsamında düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”na 47 belediye 83 proje ile katıldı.

Yarışmaya katılan belediyelerin ödül aldığı koruma projeleri YAPEX Fuarı’ndaki Yarışma Sergisi’nde katılımcılarla paylaşıldı.

Seyhan Belediyesi’nin Av. Turan Arun Sokağı Sağlıklaştırma Projesine kamusal mekanlar yaratmaya dayalı proje anlayışı, nitelikli tasarım önerileri, kapsamlı biçimde detaylandırılmış proje çözümleri ve kentsel koruma sorunlarına bütüncül, stratejik bakış açıları nedeniyle TKB Jürisi tarafından proje ödülü verildi.

Karalar: "Tarihimize sahip çıkmaya devma edeceğiz"

Ödülü alan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, YAPEX Fuarı’nın tarihsel ve kültürel dokunun Türkiye’de yaşatılmasıyla ilgili çok büyük bir görev yaptığını söyledi.

Geçmişi 8 bin yıla dayanan Adana’nın tarihi yerlerini onarıp turizme kazandırmak çalışıp Adana’nın tarihine sahip çıkacaklarını belirten Karalar, ”Adana’nın tarihi yapılarının korunmasına büyük önem gösteriyoruz. Geçmişi uzun yıllara dayanan Adana’nın tarihi yapılarını korumak için canla başla çalışıyoruz. Özellikle bu anlamda göreve gelir gelmez belediye bünyesinde kısa adı KUDEB olan Koruma Uygulama ve Denetleme Bürosunu kurduk. Yaptığımız çalışmalar bu işin otoritelerinden ve halktan takdir görüyor. Bunun sonucu olarak alınan ödüller bizleri daha çok çalışmak için kamçılıyor” dedi.

Çelikcan: "Ölümsüzlük Şehri Misis’ çok yönlü bir proje"

Projelerinin ikinci kez ödül aldığını belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan’da, Ölümsüzlük Şehri Misis Projesi’nin çok yönlü olarak devam ettiğini, bölgede bulunan tüm tarihi yapıları özgün yapısına kavuşturarak topluma kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.

Çelikcan ’’Kervansaray Restorasyonu ile Lokman Hekim Cami Rekonstrüksiyon çalışmaları devam ederken Roma dönemine ait 2. ve 3. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve 1970 yılına kadar kullanılan 2 su değirmeni restore edilip çevre düzenlemesi yapılarak eski özgün yapısına kavuşturulacak. Bunun yanı sıra arkeolojik kazılar devam etmektedir. Devam eden bu projelerle ilgili bizleri ödüle layık görmeleri bizleri memnun etmiştir. Uygulanabilir ve gerçekçi projeler hazırlıyoruz ve hayata geçiriyoruz. Ölümsüzlük Şehri Misis’ projesinin sosyal, turizm ve ekonomik boyutuyla çok yönlü bir projedir" dedi.

Kaynak: İHA