Prematüre Bebeklerin 2. Geleneksel Büyük Buluşması Gerçekleşti

Aydın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğine Bağlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde “2. Geleneksel Büyük Prematüre Buluşması” gerçekleştirildi.

Prematüre Bebeklerin 2. Geleneksel Büyük Buluşması Gerçekleşti
17 Kasım Dünya Prematüre Günü etkinlikleri kapsamında, Prematüre bebek büyüten annelerin birbiriyle tanışmasını sağlayıp moral ve motivasyonlarını yükseltmek için bu sene ikincisi gerçekleştirilen Büyük Prematüre Buluşması’na, Aydın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği İdari Hizmetler Başkanı Op. Dr. Nevzat Önen, Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Feyza Türkmen İlkkahraman, ADÜ Tıp Fakültesi Yeni Doğan Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Münevver Türkmen, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi personeli ile anne ve çocuklar katıldı.

“Tuttuğumuz Ellerini Asla Bırakmayacağız”

Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Feyza Türkmen İlkkahraman kendisinin de prematüre bebek annesi olduğunu ifade ederek; “Prematüre bebekler hayata beklenilenden erken başlaması takdir edilen ancak sonraki süreçte hayata tutunmalarıyla kabuklarını kıran bizim minik civcivlerimizdir. Onlar henüz olgunlaşmamış kalpleri, ciğerleri ve gözleriyle hazır olmadıkları bir ortama doğuyorlar. işte 17 Kasım prematüre farkındalık günü bu sevimli minik damlalarımızın, ailelerinin hekimlerinin hemşirelerinin dev serüvenlerine dikkat çekilebilmesi farkındalık oluşturabilmesi için dünyanın tüm ülkelerinde kutlanan bir gün. Hep onlardan bahsedildi. Gerçekten Türkiye’de 150 bin bebek hayata beklenenden erken başlıyor. Birlikte olduğumuz sizler Türk Neonatoloji Derneğinin kamu spotunda prematüre doğan bir kızımızın dediği gibi “Küçük Bebek Uzmanları” yani yenidoğan uzman hekimi yenidoğan hemşiresi, yenidoğan yoğun bakım ünitesine kavuşmuş şanslı bebeklerin ailelerisiniz. Prematüre bebeklerimiz henüz olgunlaşmamış organlarıyla dünyaya geliyorlar, Özel solunum makineleriyle solutulup minicik boğazlarından geçen tüplerle damla damla besleniyorlar, beyin damarları çok hassas her an beyin kanaması geçirebilirler, bağışıklıkları gelişmemiş biz erişkinleri hasta etmeyecek mikroplar onları hasta edebiliyor. Tüm bu süreçleri sizlerle ve başkahramanımız bebeğinizle birlikte doğru yöneten yetkin bir ekiple karşılaştığınız için şanslısınız. Bebeklerinize bir sağlık personeline yakışır biçimde, merhamet ve şefkatle yaklaşan ekibime teşekkür ediyorum. Hikâyeleri büyük küçük bebeklerinizin bizim bebeklerimiz olduğunu; tuttuğumuz ellerini bırakmayacağımızı bilmenizi isterim ”dedi.

Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. İbrahim Ömeroğlu Erken Doğum ve Nedenleri, Neonatoloji Uzmanı Uz. Dr. Suzan Şahin "Prematüre doğumların bebekler üzerinde oluşturduğu riskler ve erken doğan bebeğe yapılan müdahaleler”, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi sorumlu hemşiresi Gülten Aras “Yenidoğan yoğun bakım hemşirelik hizmetleri”, Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi hemşiresi Esra Bozkurt “Prematüre bebek ve hemşirelik bakımı” ile ilgili sunumlar yaparak prematüre’ye dikkat çektiler.

Hastanenin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde prematüre bebeği tedavi gören anne Bahar Gökbel, bebeği için yazdığı mektup duygusal anların yaşanmasına sebep oldu.

Yapılan konuşma ve sunumların ardından Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Feyza Türkmen İlkkahraman ve Prematüre bebek anneleri prematürelerin simgesi olarak kabul edilen mor renkteki pastayı kestiler.

Etkinlik sonunda Çocuklar, hemşirelerle parmak boyama yapıp “Hayat Ağacına” parmak izi bıraktıktan sonra, anneleriyle birlikte sembolik bir ağaca patik astılar.
Kaynak: İHA