Milletvekili Can, Cinsel İstismar Suçlarının Düzenlenmesine İlişkin Önergeyi Anlattı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu görüşmelerinde cinsel istismarla suçların düzenlenmesiyle alakalı önergede imzası bulunan AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, "Allah göstermesin bir sapık çıkıyor çocuğu dağa kaldırıyor, tecavüz ediyor. Bunlarda, zaten böylesi biriyle evlenmek mümkün değil. Bu zaten bundan yararlanamıyor. Bunu kim affeder. Öyle bir şey olabilir mi? Olayı buraya getirmek doğru değil. Bizim amacımız mağduriyetleri telafi etmek." dedi.

Milletvekili Can, Cinsel İstismar Suçlarının Düzenlenmesine İlişkin Önergeyi Anlattı
AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, partisinin il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında cinsel istismar cezalarını artırdıklarını ve bu konuda kendisinin kanun teklifi olduğunu söyledi.

Can, düzenlemenin sadece, ’dışarıdaki kadının, içerideki kocanın, bu evlilikten doğmuş çocukların ve ailelerin’ mağduriyetini gidermeye yönelik olduğunu ifade etti.

"Bu tasarının hiç alakası olmayan yerlere çekilmesine üzüldük"

Tasarının toplumda yaygın olan bir konu hakkındaki travmayı ortadan kaldırmak amacıyla çıkarıldığını söyleyen Ramazan Can, "Bu tasarının hiç alakası olmayan yerlere çekilmesine üzüldük. Hepimizin çocukları var. Bahsedilen bir alana çekilmesi mümkün değil" diye konuştu.

Konuyla ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Ramazan Can, "Bu yasa toplumda bir travma olan konuya açıklık getirmek için hazırlandı. Bunu üç örnekle açıklamak istiyorum. Bir kere bu yasa kapsamına giren fiil için imam nikahı gerekiyor. Yani resmi nikah olmayan, dini nikah olan durumlar için geçerli. Birinci örneğim şudur: Kızla oğlan kaçmış. İki tarafın veya iki taraftan birinin rızası yok. Yaşları da küçük. Oğlan hapse giriyor bundan dolayı. Burada koruduğumuz menfaat çocukların erken yaşta evlenmesi durumu. Sivas’ta mesela bunun örneği var. Yasa hazırlanırken gündeme geldi. Uzman çavuş erken yaştaki bir kızla evlenmiş, 3 çocukları olmuş. Oğlan hepse girdi, uzmanlık da gitti. İkinci örnekte ise çocuklar birbirini seviyor, ancak yine ailelerden ikisi veya biri razı değil. Kaçıyorlar. Bunlarla ilgili da travmaya çözüm getiriyor yasa. Cinsel istismar değil konumuz. O ayrı bir şey, yasa şu anlattığım örneklere çözüm getiriyor.

Üçüncü örnek ise, sapık çıkıyor, kaçırıyor kızı, Allah göstermesin tecavüz ediyor. Burada bir sürü sorun var. En önemlisi bir fiil var. Bunu kim affeder. Bizim yasamız bunlar için değil, verdiğim ilk iki örnekteki mağduriyeti gidermek için. Hepimizin çocukları var, böyle bir şeye müsaade eder miyiz?" dedi.

"Bizim tacizcilere, tecavüzcülere destek göstermek gibi bir ahlaksızlığımız olamaz"

CHP’nin yasa tasarısına önce sessiz kaldığını sonra ise tepki gösterdiğini anlatan Milletvekili Can, "CHP nedense önce sessiz kaldı. Sonra ise ciddi anlamda tepki gösterdi. CHP milletvekillerinin de komisyonda bunlarla ilgili af getirilmesi gerektiğini beyan eden konuşmaları var. Kaldıki biz kalıcı bir şeyler de getirmedik. Mevcut itibarıyla dosyaları Yargıtay’da ve yerel mahkemelerde bekleyenler ve infaz edilenlerle ilgili öncekiler için hükmün açıklanması, sonrakiler için de infazın ertelenmesi müessesini devreye sokarak, bir boşanma olursa, boşanmada da kusurlu taraf olursa tekrar aynı yerden cezası infaz edilmeye devam edecek. Olayı kenarından köşesinden tutup çekiştirmeye, sulandırmaya hiç gerek yok. Yasa verdiğim ilk iki örnekteki gibidir. Tekrar söylüyorum hepimizin çocukları var. Kim ister böyle bir şey? Biz muhafazakar bir toplumuz. Bizim tacizcilere, tecavüzcülere destek göstermek gibi bir ahlaksızlığımız olamaz. Genel konsept olarak da istismara yönelik suçlara ceza artışları getirdik. Çocuklarımız bizim geleceğimiz, namusumuzdur, onları korumalıyız. Bu konumda olan 4-5 bin kişiden bahsediliyor. Bu kızların böyle bir durumda muhtaçlıkları doğru mu? Biz bu yasa ile kızlarımızı koruyoruz. Bu uygulama tacizcileri, tecavüzcüleri kapsamıyor, ilgilendirmiyor. Zaten yasa cebir, tehdit, hile gibi durumlarda uygulanmayacak. Yasa böyle başlıyor" şeklinde konuştu.

Yasanın tacizcileri kapsamaması ve mağdur kızlar ile aileleri koruması amacıyla özenle hazırlandığına işaret eden Can, yasanın başka anlamlara çekilmesinin art niyetli bir anlayış olduğuna dikkat çekti.
Kaynak: İHA