Kaplumbağalara Tam Donanımlı Hastane Konforu

Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde ağlara takılarak yaralanan, hastalanan deniz kaplumbağaları uzun tedavi süreçlerinin ardından hem sağlıklarına kavuşturuluyor hem de rehabilitasyonu yapılarak, doğal yaşam alanlarına bırakılıyor DEKİYM Müdürü Prof. Dr. Altuğ: 'Merkezimiz 7 büyük rehabilitasyon havuzu ve 13 adet tedavi ve yoğun bakım havuzları ile toplamda 20 deniz kaplumbağasına profesyonel hastane anlayışı ile tam donanımlı şekilde teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmeti veriyor'

İSMİHAN ÖZGÜVEN - Mustafa Kemal Üniversitesinde hizmet veren Hatay Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi, ağlara takılarak yaralanan ya da hastalanan nesli tükenme tehlikesi altındaki kaplumbağaları, tam donanımlı hastane konforuyla sağlıklarına kavuşturarak, uzun tedavi süreçlerinin ardından, doğal yaşam alanlarına bırakılması için rehabilite ediyor.

Deniz kaplumbağaları için hemen hemen her türlü ayrıntının düşünüldüğü, onlar için farklı boyutta havuzların yer aldığı merkezde, kafa travmalarından, yüzgeç yaralarına kadar çeşitli yaraların tedavisi yapılarak, adeta özel hastane konforunda hizmet veriliyor.

MKÜ Veteriner Fakültesi öğrencilerinin de pratik yapma imkanı bulduğu merkezde, kaplumbağalara doğal yaşam alanlarındaki beslenmelerine uygun olarak balık veriliyor.

MKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve Hatay Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Tedavi Merkezi (DEKİYM) Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nesli tehlike altındaki 'caretta caretta' ve 'chelonia mydas' türü kaplumbağaların Akdeniz sahillerini beslenme ve yuvalama alanı olarak kullandığını belirtti.

Her yıl yaralanma ya da farklı sebeplerle çok sayıda hasta, yaralı ve ölü deniz kaplumbağasının Hatay sahillerinde bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Altuğ, 'Deniz kaplumbağaları açısından önemli bir yer olan Hatay'da bunların tedavilerini yapmak için ilk etapta 2010 yılında Veteriner Fakültesi bünyesinde MKÜ Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım Tedavi Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezini hizmete açtık. Burada kaplumbağaların gerekli tedavilerini ve yoğun bakım hizmetlerini yapmaya devam ediyoruz.' diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü ve Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörlüğü arasında yapılan protokol çerçevesinde ayrı bir bina oluşturulduğunu ve Hatay Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi'nin faaliyete geçirildiğini anlatan Prof. Dr. Altuğ, şunları söyledi:

'İlk yardım ve rehabilitasyon olanakları artırıldı. Yaralı olarak gelen ve tedavileri süren kaplumbağaları önce veteriner fakültesindeki yoğun bakım ünitesine daha sonra ise yeni açılan İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezindeki büyük havuzlara alıyoruz. Burada deniz suyu oranında tuz içeren havuzlarda kaplumbağaların rehabilitasyonunu gerçekleştiriyoruz. Merkezimiz 7 büyük rehabilitasyon havuzu ve 13 adet tedavi ve yoğun bakım havuzları ile toplamda 20 deniz kaplumbağasına profesyonel hastane anlayışı ile tam donanımlı şekilde teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmeti veriyor.'

Merkezlerinde öğrencilerinin de desteğiyle tedavilerin yapıldığını ve beslenmelerinin gerçekleştirildiğini vurgulayan Prof. Dr. Altuğ, veteriner fakültesi öğrencilerinin de pratik yapma şansıyakalayarak, deniz kaplumbağaları konusunda tecrübeli veteriner hekim yetişmesine katkı sağladıklarını kaydetti.

Şu an 4 caretta caretta, bir chelonia mydasın merkezde tedavilerinin sürdüğünü açıklayan Altuğ, 11 ay önce Adana'nın Ceyhan ilçesinde kanala sıkışmış halde bulunan, ağız çevresinde yaraların bulunduğu Nil kaplumbağasının da tedavisini yaptıklarını bildirdi.

Nil kaplumbağasının medikal tedavisinin ardından, havuzda uzun süre yüzme egzersizleri yaptırarak, rehabilite ettiklerini ve kendi kendine beslenebilecek hale getirdiklerini bildiren Prof. Dr. Altuğ, su altında kalma kapasitesini 5 saate kadar çıktığını ve 'Fırtına' adını verdikleri kaplumbağayı Ceyhan'ın Yumurtalık sahilinden doğal yaşam ortamına bıraktıklarını anlattı.

Altuğ, tedavileri süren chelonia mydas ve caretta carettaların da önümüzdeki günlerde doğal yaşam ortamına bırakılacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA