'İstanbul Kitap Fuarı'nın 35 Yılı Panelleri'

TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Kavukçuoğlu: 'Dün akşam itibariyle ziyaretçi sayımız 359 bin. Demek oluyor ki bu fuarı geçen yılki sayının daha üzerinde bir sayıyla kapatacağız' TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Hızlan: 'Kitapları kitapçıdan alıyordunuz ama yazarını göremiyordunuz. Kitaplarla ve sonra da yazarlarla dostluğunuzu kurdu'

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nın 35. yıl dönümü dolayısıyla 'İstanbul Kitap Fuarı'nın 35 Yılı Panelleri' düzenlendi.

Beylikdüzü'ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde açılan ve Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu fuardaki panellerin açılış töreninde konuşan TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, fuarın 35 yıldır devam ettiğine dikkati çekerek, 'Bizim fuar, ziyaretçi sayısı olarak birkaç yıldır Avrupa'nın en büyük kitap etkinliği, kitap fuarı. Bunun tabii kıvancını yaşıyoruz.' dedi.

Kavukçuoğlu, geçen yıl 9 günde 550 bin ziyaretçiye ulaşan fuarın farklı bir ivme kazandığını belirterek, 'Dün akşam itibariyle ziyaretçi sayımız 359 bin. Demek oluyor ki bu fuarı geçen yılki sayının daha üzerinde bir sayıyla kapatacağız. Bunlar güzel şeyler.' dedi.

TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan da fuarı bir çocuk ya da bahçesine diktiği bir ağaç gibi gördüğünü söyleyerek, şunları aktardı:

'Yeşeriyor, meyve veriyor ve her geçen sene biraz daha büyüyor. 35 yılda kitap fuarı ne yaptı? Fuar kitabın çok kutsal bir varlık olduğunu ve bunun bilinmesi gerektiği bilincini aşıladı. Kitapları kitapçıdan alıyordunuz ama yazarını göremiyordunuz. Kitaplarla ve sonra da yazarlarla dostluğunuzu kurdu. Her kitabın ardından merak ettiğiniz sorularınızı yanıtlayacak kişileri buldunuz. Bu kadar komple bir etkinlik sanırım Türkiye'de bu ilgiye değer.'

Uluslararası İstanbul Kitap Fuarının birçok anlamda öncülük yaptığının da altını çizen Hızlan, 'Birçok yerde elbet bu kadar kapsamlı ve bu kadar ziyaretçisi olmuyor ama kitap fuarı düşüncesini, konseptini bütün yerel yönetimlere aşıladı ki bence çok büyük hizmet ve çok büyük bir görevdir.' değerlendirmesini yaptı.

Hızlan, ziyaretçi sayının 1 milyona çıkması temennisinde bulundu.

- Fuarın 'Onur Yazarı' geleneği

TÜYAP Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal ise kitap fuarının Türkiye'nin iniş çıkışlı sürecinde uzun soluklu bir yolculuk olduğunu söyleyerek, 'Ama biz hep beraber diliyoruz ki hiçbir zaman biten bir yolculuk olmasın. Onu zenginleştirenlerle beraber devam edebilsin' dedi.

Fuarın yayınevleri ile yazarların olumsuz görüşlerine rağmen ilk kez 1981'de açıldığını kaydeden Ünal, ilk kez Taksim Meydanındaki bir otelin altında kısıtlı bir alanda kitapseverlerle buluştuğunu aktardı. Ünal, fuar ziyaretçi sayısının Tepebaşı'na taşındıktan sonra 100 bini geçtiğine işaret ederek, fuarın Onur Yazarı geleneğinin yazar Fazıl Hüsnü Dağlarca ile başladığını dile getirdi.

Ünal, Beylikdüzü'ne taşındığı günlerde de büyük eleştiriler yapıldığına vurgu yaparak, şunları kaydetti:

'Buraya geldiğimizde kıyamet koptu. Buraya kim gelirdi? Hakikaten burada yapmaya başladığımızda 'Orada batarlar' diye kesin bir kanı vardı. Bugün 800 yayınevinin olduğu, bine yakın konuşmacı ve yazarın bulunduğu, 350 bin ziyaretçinin geldiği ve Türkiye'nin kabul ettiği, üçüncü neslini yaşayan bir fuar oldu. İlk fuara gelenler artık dede. Onlar torunlarıyla gelmeye başladı. Giderek Anadolu'ya taşmaya başladı. İzmir, Bursa, Adana, Diyarbakır, Samsun, Gaziantep gibi bir yolculuğa çıktı.'

İstanbul Kitap Fuarı'nın 35 Yılı Panelleri kapsamında gün içinde 'İstanbul Kitap Fuarının 35 yılı ve TÜYAP'ın Türkiye'de yayıncılığa katkıları', 'Kent fuarının kentin politikalarına katkısı', '35 yılda çocuk ve gençlik edebiyatının gelişimi', 'Yazarlık yolculuğunda İstanbul Kitap Fuarı ve okurla buluşma mekanı olarak fuarlar' ve 'Genç yazarların gözünden TÜYAP' konulu etkinlikler düzenlenecek.
Kaynak: AA