'Döviz Girdiniz Yoksa Döviz Kredisi Almayın'

Citibank Türkiye Genel Müdürü Akçaoğlu: 'Her zamanki tavsiyemiz, şirket olarak döviz girdiniz yoksa döviz kredisi almayın, döviz borçlanmayın. Zaten bütün veriler de kısa vadede ülkemizde herhangi bir açık pozisyonu bulunmadığını gösteriyor' 'Türk bankacılık sektörünün güçlü olması, piyasalarda yaşanan volatilitenin zararını en aza indirmeye yardımcı olacak' The Abraaj Group Türkiye ve Orta Asya Bölge Başkanı Yorgancıoğlu: '(Trump'ın başkanlık dönemi) Bu yeni dönemde ilişkilerin çok olumlu gelişeceğini bekliyoruz'

GÜLBİN YILDIRIM - Citibank Türkiye Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, 'Bizim her zamanki tavsiyemiz, şirket olarak döviz girdiniz yoksa döviz kredisi almayın, döviz borçlanmayın. Zaten bütün veriler de kısa vadede ülkemizde herhangi bir açık pozisyonu bulunmadığını gösteriyor.' dedi.

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansının (TYDTA) 'İş Dünyası Elçileri' programı kapsamında Washington'da bulunan Akçaoğlu, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, özel sektör ve kamu iş birliğiyle düzenlenen program sayesinde ABD'deki finans aktörlerine Türkiye’nin potansiyelini anlattıklarını bildirdi.

Akçaoğlu, 'Türkiye'de yıllardır iş yapan Amerikalı şirketlerin yöneticileri olarak, Türkiye’nin bütün yaşadıklarına rağmen ekonomisinin ne kadar dayanıklı olduğunu anlattık. Çok ilgilendiler. Bizi çok mutlu eden hususlardan bir tanesi, çok dikkatli sorular sordular ve not tuttular. Böyle bir ziyaretin yapılıyor olmasından dolayı mutlu oldular.' şeklinde konuştu.

Dünyada yüzde 3’ün üzerinde büyüyebilen çok fazla ülke olmadığını vurgulayan Akçaoğlu, muhataplarına, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) beklentilerine göre Türkiye’nin 2016-2021 döneminde G-20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyecek 4 ülke arasında olduğunu aktardıklarını kaydetti.

Akçaoğlu, 'Uzun yıllardır bizler ülkemizdeyiz ve başarılı operasyonlarımız var. Lütfen bizi dinleyin, ülkemiz fırsatlar ülkesi, bu fırsatları kaçırmayın' dedik. İnanın, sayfalarca notlar tuttular, bu da bizi çok mutlu etti.' ifadelerini kullandı.

- 'Ülke olarak bütün bunların üstesinden geldik'

Serra Akçaoğlu, toplantılarda 15 Temmuz’un ardından Türkiye'nin olağanüstü bir direnç gösterdiğini her fırsatta vurguladıklarını ifade ederek, 'Düşünebiliyor musunuz bir ülkede, bir cuma günü, ayın 15’inde birtakım şeyler oluyor ve pazartesi günü bütün piyasalar, sanki hiçbir şey olmamış gibi açılıyor. Biz ülke olarak bütün bunların üstesinden geldik.' diye konuştu.

Program kapsamında bir kredi derecelendirme kuruluşu ile yapılan toplantının da çok yapıcı geçtiğini dile getirilen Akçaoğlu, sadece kısa vadeli bir değerlendirme yapmadıklarını, geçmişi, bugünü ve ileriyi değerlendirdiklerini, oldukça uzun bir toplantı olduğunu anlattı.

- '(Firmaların) Bu süreci en az negatif etki ile atlatabileceklerini ümit ediyoruz'

Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, dünya piyasalarında yaşanan dalgalanmaları doğal bulduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

'Bizim açımızdan baktığımızda ülkemizin ekonomisinin dayanıklı olması, merkez bankamızın rezervlerinin kuvvetli olması, firmalarımızın kısa vadede açık pozisyonlarının olmaması ve çok uzun yıllar itibarıyla dalgalı dönemleri iyi yönetmeyi öğrenmiş olmalarından dolayı bu süreci en az negatif etki ile atlatabileceklerini ümit ediyoruz. Bizim her zamanki tavsiyemiz, şirket olarak döviz girdiniz yoksa döviz kredisi almayın, döviz borçlanmayın. Zaten bütün veriler de kısa vadede ülkemizde herhangi bir açık pozisyonu bulunmadığını gösteriyor. Bu tabii çok olumlu.”

Akçaoğlu, ayrıca Türk bankacılık sektörünün güçlü olmasının piyasalarda yaşanan volatilitenin zararını en aza indirmeye yardımcı olacağını vurguladı.

- 'Yeni dönemde ilişkiler çok olumlu gelişecek”

The Abraaj Group Türkiye ve Orta Asya Bölge Başkanı Selçuk Yorgancıoğlu da Washington’daki temaslarında özellikle ABD ve Türkiye arasındaki ticaret ilişkilerinin ön plana çıktığını kaydetti.

Cumhuriyetçi Donald Trump’ın geçen hafta 45'inci ABD Başkanı seçilmesiyle ülkede yeni bir dönemin başlayacağını ifade eden Yorgancıoğlu, 'Türkiye-ABD ilişkileri çok eski, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana çok kuvvetle gelişiyor. Burada herkes bize onu hatırlattı. Gerçekten çok iyi karşılandık. Bu yeni dönemde ilişkilerin çok olumlu gelişeceğini bekliyoruz.' dedi.

Yorgancıoğlu, ABD başkanlık seçiminin ardından küresel likiditede görülen volatilite ve gelişmekte olan ekonomilerin para birimlerinde yaşanan değer kayıplarının geçici olmasını beklediğini de kaydetti.
Kaynak: AA