DİSK Gaziantep Eski Bölge Temsilcisi Nihat Bencan;

DİSK Gaziantep eski Bölge Temsilcisi Nihat Bencan, 2017 yılında uygulanacak olan asgari ücretin çalışanların ve kamuoyunun beklentilerine cevap verecek oranda belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’de iktidar ve muhalefetin içi ve dış siyasi gelişmelere odaklandığını ve ekonominin gündemde yeterince yer almadığını ifade eden Bencan, “Ancak bugün konuşulması gereken çok önemli bir konu asgari ücrettir. Yaklaşık 15 milyon çalışanın yine yaklaşık 10 milyonunu kapsayan bunların aileleri ile birlikte hesaplarsak 30 milyona yakın insanı ilgilendiren yeni asgari ücretin yılbaşında belirlenmesi ile ilgili ne sendikalardan ne de partilerden ses yok” dedi.

Asgari ücrete 2016 yılı başında yıllık olarak 300 TL zam yapıldığını hatırlatan Bencan, “Bu uygulama o gün iyi bir zam olarak görünse de ancak özellikle asgari ücretlinin maaşının tamamını harcadığı temel tüketim harcamaları diye adlandırdığımız gıda, kira, ısınma, elektrik, su, giyim gibi harcamalara baktığımızda yapılan zammı götürdüğü görülmektedir” şeklinde konuştu.

Zam oranının belirlenirken istatistiklerin dikkate alınmasını isteyen Bencan, “Asgari ücret tespit komisyonunun toplanmaya başlayacağı şu günlerde komisyon üyesi TÜRK-İŞ Konfederasyonundan yapılan yeni asgari ücretinin bin 600 TL teklifi karşısında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin açıklaması çok ilginçti. Sayın Bakan açıklamasında Milli Gelire göre hesaplandığında bizim ülkemizdeki asgari ücretin emsal ülkelere göre yüksek olduğunu belirterek bu rakamın uygulanmasının mümkün olmadığı ve ülke gerçeklerinin göz ardı edilmemesi gerekliliğini söylemektedir. Bakan Zeybekçi matematiksel hesaplarla kendini haklı gösterebilir. Ancak bilinmelidir ki, matematiksel hesap ile çalışanların yaşama ve geçinme hesabı uygulamada örtüşmemektedir. Ülkemizde ilgili kurumlar verileri olan (TÜİK-DİSK-TÜRK-İŞ) ortalama olarak 4 kişilik bir ailenin sadece sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 386 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4 bin 515 TL olmuştur. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 711,50 TL olarak gerçekleşmiştir denilmektedir" dedi.

Bencan, "Asgari ücrette durum bu iken, yine TÜİK verilerine göre dün açıklanan işsizlik rakamlarının Türkiye’de ağustosta ayında geçen yılın aynı dönemine göre 1,2 puan artarak yüzde 11,3 seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 435 bin kişi artarak 3 milyon 493 bin kişi oldu ve bu rakamların her geçen gün arttığı günümüzde, emeklilere verilmesi vaat edilen promosyonun yılan hikayesine döndüğü bir zamanda bunları dile getirerek gündem oluşturması gereken sendikalar, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerden ses çıkmaması çok garip bir durum olduğu gözükmektedir“ diye konuştu.

Kaynak: İHA