Demokratik Kongo'nun Yeni Başbakanı Badibanga

Devlet Başkanlığı: 'Diyalog süreci şartları gereğince istifa eden Başbakan Ponyo'nun yerine muhalefetten Samy Badibanga getirildi'.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin (DKC) yeni Başbakanı, muhalefetten Samy Badibanga oldu.

Devlet Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, muhalefet milletvekillerinden Samy Badibanga'nın başbakan olarak atandığı bildirildi.

Muhalefetteki Demokrasi ve Sosyal İlerleme için Birlik Partisinden (UDPS) 54 yaşındaki Badibanga, UDPS Başkanı Etienne Tshisekedi ve muhalefetin bir kısmının karşı çıktığı diyalog sürecine katılmıştı.

DKC'de halkın 2016 sonuna kadar yerel ve genel seçimler ile devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak bu ay yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi uzun süredir gündemdeydi.

Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla muhalefetle geçen yıl kasımda ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş ancak muhalefetin bir bölümü 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen koltuğunu korumaya çalıştığını öne sürmüştü.

Ülkede seçimlerin düzenlenmesini sağlayacak diyalog görüşmeleri ise muhalefet ile iktidar arasında eylülde başlamış ve geçen ay imzalanan bir anlaşmayla sona ermişti. Anlaşmaya göre, devlet başkanı seçimi için halk Nisan 2018'de sandık başına gidecek, Kabila seçime kadar iktidarda kalacak ve diyalog sürecinin sona erdiği tarihten 21 gün sonra da bir muhalif tarafından yönetilecek geçiş hükümeti oluşturulacak.

Anlaşma şartları gereği, Başbakan Augustin Matata Ponyo hafta başında istifa ederek görevi bırakmıştı.

Kaynak: AA