Çukurca'da 'Menopoz' Semineri

Hakkari’nin Çukurca Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından ilçedeki kadınlara yönelik “Menopoz” konulu eğitim semineri düzenlendi.

Çukurca'da 'Menopoz' Semineri
Toplum Sağlık Merkezinde görev yapan ebe Senem Güçlü; “menopoz denir, menopoz döneminde yaşanan fiziksel ve psikolojik değişikler, menopozda oluşabilecek problemler, idrar yolları ve cinsel organlardaki değişiklikler” hakkında kadınlara detaylı bilgiler verdi.

Soru cevap şeklinde devam eden seminerde konuşan Psikolog Şacan Canan ise, kadın hastalıklarından menopozun her kadının hayatında oluşan doğal biyolojik bir süreç olduğunu söyledi.

Günümüzde yüz kadından 3’ünün henüz 40’ına girmeden erken menopoza girdiğini ifade eden Şacan, “Erken menopozun sebep ve sonuçları, erken yaşta ortaya çıkmış menopoz olgularında kendiliğinden geri dönüş mümkün olabilmektedir. Sıcak basması ve terlemeler, bu en çok görülen ve en tipik menopoz belirtisidir. Depresyon, uykusuzluk, sinirlilik ve yorgunluk, bu şikayetler menopoz dönemlerine yakın hissedilmeye başlandığında altında psikolojik nedenler aramadan önce menopoz üzerinde durulmalıdır. Kilo alma bir menopoz belirtisi değildir ve genellikle menopozdan çok önce başlar, adet düzeninde değişiklikler” dedi.

Kaynak: İHA