Çin'den Vietnam'a Güney Çin Denizi Tepkisi

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng: 'Bazı ülkelerin Güney Çin Denizi’ndeki Nanşa Adaları üzerinde yasa dışı inşaat faaliyetleri ve işgal girişimlerine kesinlikle karşıyız'.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Vietnam’ın Güney Çin Denizi’ndeki havaalanını genişletme çalışmalarına tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang olağan basın toplantısında, Vietnam’ın Güney Çin Denizi’ndeki havaalanı genişletme çalışmalarına yönelik bir soruya, 'Bazı ülkelerin Güney Çin Denizi’ndeki Nanşa Adaları üzerinde yasa dışı inşaat faaliyetleri ve işgal girişimlerine kesinlikle karşıyız.' yanıtını verdi.

Gıng, Hanoi yönetimini Çin’in egemenliğine saygı duymaya çağırdı.

Gıng, 'İlgili ülkeleri Güney Çin Denizi’nin barış ve güvenliğinin sağlanması konusunda daha fazla çaba göstermeye davet ediyoruz.' ifadesini kullandı.

ABD merkezli bir think-tank kuruluşunun yayımladığı raporda, Vietnam’ın Çin’in Nanşa Adaları'ndaki inşaat faaliyetlerine cevap olarak söz konusu adalardaki havaalanı pist uzunluğunu 760 metreden bir kilometreye çıkardığı belirtilmişti.

Raporda Vietnam'ın pistleri deniz gözlem, nakliye ve savaş uçakları için kullanacağı ifade edilerek, ülkenin son yıllarda Güney Çin Denizi’ndeki yapı-inşaat alanını 23 hektar artırdığı kaydedilmişti.

Pekin yönetimi Güney Çin Denizi’ndeki askeri varlığını son yıllarda sürekli artırıyor. Güney Çin Denizi bölge ülkeleri ve Çin arasında sık sık tartışmalar yaşanıyor.

Güney Çin Denizi'nde oluşturduğu yapay adalar üzerine hava üssü ve sivil tesisler inşa ederek ihtilaflı sularda konumunu güçlendirmeye çalışan Pekin yönetimi, yer altı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor. Bölge üzerinden yapılan gemi taşımacılığıyla dünya genelinde her yıl yaklaşık 5 trilyon dolarlık ticaret gerçekleşiyor.

Kaynak: AA