'Antep Fıstığı Tomurcuğu Mersin'de Yeniliyor' Projesi Hayata Geçiriliyor

İçel Büyükşehir Belediyesi, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğiyle Silifke, Gülnar ve Mut ilçelerinde Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimliliği artırmaya yönelik ‘Antep Fıstığı Tomurcuğunu İçel’de Yeniliyor’ projesi hayata geçirildi.

'Antep Fıstığı Tomurcuğu Mersin'de Yeniliyor' Projesi Hayata Geçiriliyor
Başta portakal, limon, muz, çilek olmak üzere birçok sebze ve meyvenin yetiştirildiği Anadolu’nun en verimli topraklarından biri olan İçel’de, bu kez Antep fıstığı üretimi için Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Türkiye için stratejik bir tarımsal değere sahip olan Antep fıstığı üretiminde verim ve kaliteyi artırmak, rekabetçi ve sürdürülebilir bir üretimle bölgedeki ekonomik refaha katkı sağlamak için Büyükşehir Belediyesi uzman kurum ve kuruluşlarla işbirliğine giderek, “Antep Fıstığı Tomurcuğunu İçel’de Yeniliyor” projesini başlattı. Bu kapsamda 5 mahalleye kavlatma makinası ve yıkama eleği kurulumu gerçekleştirilirken, dal yaprak ayırma makinası ile ilgili projelendirme çalışmaları da devam ediyor.

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte hayata geçen ‘Antep Fıstığı Tomurcuğunu İçel’de Yeniliyor’ projesinin bölgede bir sinerji oluşturacağını ve benzeri örnek proje ve üretimin önünü açacağına inandıklarını belirten İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Antep fıstığı üretimi Anadolu’da Hititlerden bu yana yapılmaktadır. Bu nedenle Antep fıstığında Türkiye’nin bir dünya markası olmasının yanında, İçel’in Antep fıstığının Türkiye markası olarak değerini bulması en büyük arzumuzdur. Doğru, modern yöntemlerle üretim yapıldığında bu ürünün ekonomik değeri yükselecek ve yöre halkının gelir düzeyi artacak. Bu sayede karnı doğduğu yerde doyan üreticimizin kırsaldan kente göçü kısmen önlenecektir. Antep fıstığının İçel’de üretim alanlarının arttırılması, bölge için alternatif ürün olması ve tarıma elverişli olmayan arazilerin değerlendirilmesi açısından da ayrı bir öneme sahip” dedi.

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Nevzat Aslan ise projeyle bölgede sürdürülebilir tarım yapılmasını ve Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimi artırmayı hedeflediklerini belirterek sosyal ve ekonomik anlamda da katkı sağlanacağını kaydetti.

Kaynak: İHA