Antalya'da Dilencilere 10 Ayda 292 Bin Lira Ceza Kesildi

Antalya Emniyet Müdürlüğü tarafından, yılın ilk 10 aylık döneminde Antalya il merkezinde dilencilik yapan 2 bin 782 kişiye 292 bin 110 lira idari yaptırım kararı uygulandığı açıklandı.

Antalya Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, son zamanlarda bazı basın yayın organlarında 'Dilenci cenneti Antalya' başlığıyla haberler yayınlandığına dikkat çekildi.

Antalya Emniyet Müdürlüğü olarak, Çocuk Şube Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlükleri ve belediye zabıta ekipleriyle il genelinde dilencilere yönelik camiler, semt pazarları, trafik ışıkları ve yeme içme mekanları etrafında denetimler yapıldığı kaydedilen açıklamada, '2016 yılı 10 aylık süre içerisinde Antalya il merkezinde 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 33. maddesine göre toplam 33 ekip ile 2 bin 782 şahsa 292 bin 110 lira idari yaptırım kararı uygulanmıştır.' denildi.

Yapılan çalışmalar sonucunda, dilencilik yapan şahısların bir kısmının hırsızlık suçundan sabıka kaydının bulunduğu ve iş bulamadıkları, bir kısmının uyuşturucu parası temin edebilmek için dilencilik yaptığı, bazılarının ise çocuk sayısının fazla olması sebebiyle geçim sıkıntısından dolayı çocuklarına dilencilik yaptırdıklarının tespit edildiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'Ayrıca 18 yaşın altında olup, ailelerinin ihmal ve istismarı sonucu sokakta yaşayan ve her türlü istismara, cinsel sömürüye maruz kalan erkek ve kız çocukların korunma eğitim ve rehabilitasyonlarının sağlanması amacıyla, sokakların denetimi, çocukların takibi için valiliğimiz koordinesinde, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Antalya Emniyet Müdürlüğümüzün paydaşı olduğu 'Antalya Sokak Çocukları Projesi' kapsamında 2 mobil ekip oluşturulmuştur.' denilerek, oluşturulan bu ekiplerin sokakta çalıştığı tespit edilen çocukları ilk Kabul ve Müdahale Birimine teslim ettiğini ve çocuğun ikinci kez sokakta çalıştığının tespit edilmesi halinde Kabahatler Kanununun 32. Maddesine göre Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından para cezası uygulandığı aktarılan açıklamada, 'Aynı çocuğun üçüncü kez sokakta çalıştığının tespit edilmesi halinde ise idari para cezasına ilaveten Türk Ceza Kanunu'nun 232'nci maddesinin ikinci bendi uyarınca Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmaktadır.' ifadelerine yer verildi.

- 356 çocuğun sokakta çalıştığı tespit edildi

Mobil ekiplerin 2014 yılında 255, 2015 yılında 240, 2016 yılının 10 aylık döneminde ise 356 sokakta çalışan çocuk tespit ettiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'İlimizi güvenli kılma, suçları azaltma ve çocuklarımızı sokaktan kurtararak topluma kazandırmak amacıyla çalışmalarımız titizlikle devam edecek ve denetimlerimiz sıklaştırılarak arttırılacaktır. Ancak takdir edilmelidir ki sadece polisiye tedbirlerle bu tür yaygın tabanlı sorunların üstesinden gelmek mümkün değildir. Dilencilikle mücadelede başarılı olabilmek için yürütülen çok yönlü ve çok kapsamlı tedbirler ve projelerle birlikte, vatandaşlarımızın yollarda, kavşaklarda, cami kapılarında avuç açıp dilenen şahıslara itibar etmemesi ve onların bu davranışlarını alışkanlık, haline getirecek dolaylı destek olmaktan kaçınılması da gerekmektedir.'

Kaynak: AA