Akademisyenler Turgutlu Tarihini Canlandırdı

Uluslararası Turgutlu Sempozyumu’nda oturumlara katılan Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin de araştırmalar neticesinde Turgutlu tarihinin bilinmeyen yönlerinin ortaya çıkarıldığı, bilinen yönlerindeki ayrıntılarınınsa güncellendiği sempozyuma katılım sağlayan akademisyenleri kutlayarak, teşekkür belgelerini takdim etti.

Akademisyenler Turgutlu Tarihini Canlandırdı
Turgutlu Belediyesi ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi tarafından organize edilen Uluslararası Turgutlu Sempozyumu’nun oturumları yoğun ilgi gördü. Belediye Başkanı Turgay Şirin de oturumlara katılarak, katılımcı akademisyenlere teşekkür belgelerini takdim etti. Turgutlu tarihinin derin bir araştırma neticesinde bilinmeyen yönleriyle sunulmasının, bilinen yönlerindeki ayrıntıların ortaya çıkarılmasının kendileri adına büyük bir önem taşıdığını ifade eden Başkan Şirin, tüm akademisyenlere teşekkür etti. Oturum başkanlığını Prof. Drç Muzaffer Tepekaya’nın yaptığı ilk toplantıda Prof. Dr. Enver Konukçu ’Yengi’den Turgutlu’ya’, Prof. Dr. Nurettin Gülmez ’Turgutlu İçin Bir Anıt İsim: Mehmet Tüzel Gökyayla’, Dr. Beral Alacı ’Ünü Sınırları Aşan Kasabalı Bir Tarihçi: Salih Özbaran’, Öğretim Görevlisi Bünyamin As ’Turgutlulu Dr. Mustafa Niyazi Dinçsoy’un Hayatı ve Eserleri’, Oturum Başkanlığı’nı Prof. Dr. Namık Açıkgöz’ün yaptığı toplantıda Yrd. Doç. Dr. Ünal Şenel ’Ayhan Altınkuşlar’ın Şiirlerinde Kahramanlık Duygusu’, Yrd. Doç. Dr. Güral Pehlivan ’Turgutlulu Uşaki Şeyhi Arif Eren’de Devir Anlayışı’ , Mehmet Gökyayla-Rabia Uslu ’Erken Cumhuriyet Dönemi Turgutlusu’nda Bir Sanatçı: Fotoğrafçı Ahmet Hamdi Bey’ , Okt. Ece Serrican ’Niyazi Hicran Damla’nı Şiir Dünyası’ konularında konuşmalar gerçekleştirdi. Toplantıların ikinci bölümünde oturum başkanlığını Prof. Dr. Enver Konukçu’nun yaptığı toplantıda Prof. Dr. Ergün Laflı ’Turgutlu’nun Roma Dönemi Tarih ve Arkeolojisi’, Doç. Dr. Hüseyin Üreten ’Turgutlu’da Bir Antik Kent Troketta: Ne Biliyoruz ya da Ne Bilmiyoruz’, Yrd. Doç. Dr. Serap Özkan Kılıç ’Troketta’da Ele Geçen Bir Kehanet Yazıtı ve Lydia Bölgesi’ndeki Apollion Kültleri Üzerine Bir Değerlendirme’ , Yrd. Doç. Dr. Emin Kırkıl ’Turgutlu’dan Türk Dünyası’na Yer Adlarında Benzerlik’ konularında konuşmalarında gerçekleştirdi.

Oturum başkanlığını Prof. Dr. Feridun Emecen’in yaptığı toplantıda ise eski belediye başkanlarından Mehmet Tüzel Gökyayla ’Küllük’e Yunan’ı Sokmayanlar ve Yaktırmayanlar’ , Prof. Dr. Engin Berber ’Yunan Kaynaklarında Kasaba’nın İşgali ve Sonrası’ , Yrd. Doç. Dr. Murat Köylü ’Yunan Tarih Belgelerine Göre Manisa ve Kasaba’nın İşgalinin Türk ve Yunan Siyasi Tarihine Etkisi’ , Yrd. Doç. Dr. Nejdet Bilgi ’Cumhuriyet’in İlk Yıllarında Turgutlu’ başlıklarında konuşma yaptı. Doç. Dr. Hüseyin Üreten’in oturum başkanlığında ise Dr. Nadiya Sençilo ’Manisa-Ukrayna Masalları’nın Motifler ve Formel Unsurlar Bakımından İncelenmesi’ , Arş. Görevlisi Leyla Kerimova ’Turgutlu Folklor Örnekleri ile Azerbaycan Arasındaki Benzer Taraflar’ , Öğr. Görevlisi Davut Şahin ’Derleme Sözlüğü’nde Turgutlu Ağzına Ait Kelimeler Üzerine Bir Değerlendirme’ , Öğr. Veli Cem ÖzdemirTurgutlu Yöresi Manisa Söyleme Geleneğinde Temel Kalıplar ve Arkaik Unsurlar’ konularında, oturum başkanlığını Doç. Dr. Hüseyin Üreten’in yaptığı oturumda da Doç. Dr. Recep Dündar ’2764 No’lu Temerruat Defterine Göre Turgutlu’da Kıbti, Rum, Ermeni ve Yahudiler’ , Dr. Siren Bora ’Geçmişten Günümüze Turgutlu Yahudileri’ , Hector Vielva Diego-Okan Bozlağan ’Dünü ve Bugünüyle Turgutlu Yahudileri’ , Yrd. Doç. Dr. Hasan Akyol ise ’Seyahatnamelerde Turgutlu’ konularında bildilerini sundu.
Kaynak: İHA