Adana kebabı ustaları 'pilavı' hakaret sayıyor

Adana’da düzenlenen ’Tescilli Adana Kebabı Ustalık Eğitimi’nde 45 kursiyer Adana kebabı standartlarını ve yapımını öğrendi. Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, standart dışı yapılan kebabın Adana markasına zarar verdiğine değinirken, Adana kebabı ustaları ise özellikle kent dışında Adana kebabının yanında pilav servis edilmesinin bir hakaret olduğunu kaydetti.

Adana kebabı ustaları 'pilavı' hakaret sayıyor
Adana kebabı ustaları 'pilavı' hakaret sayıyor
Adana Ticaret Odası'nın (ATO), gerçek lezzet ve özellikleriyle gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla 2004 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne tescil ettirdiği Adana kebabının tanıtımı ve yaygınlaştırılmasına yönelik etkinlikleri kapsamında 17-18 Kasım tarihlerin arasında Tescilli Adana Kebabı Ustalık Eğitimi yapıldı.

Eğitimde 45 kursiyer, Adana kebabının doğrama tezgahından, mangala kadar serüvenini adeta yaşadı. Et ve yağı doğru oranda zırhla el kıyması haline getiren kursiyerler daha sonra baharatların ve salataların inceliklerini öğrendi. Eti şişe dizmekte de zorlanmayan kursiyerler, eğlenceli sürecin ardından Atosev Tesisleri'nde düzenlenen törenle sertifikalarını ve temsilcisi oldukları firmaların duvarlarına asmak üzere Adana kebabı tescil logolarını aldı.

Geçen yıl da Hollanda'ya kebapçı ihraç etmişti

Kursiyerlerden Samia Yasavur, geçtiğimiz yıl düzenlenen eğitimlere Hollandalı yakını Onne Bart Storteboom ile birlikte katıldıklarını ancak kebabı çok sevdiği ve diğer kursiyerlere yapımını öğretmek istediği için bu yıl tekrar eğitime katıldıklarını söyledi.

Yemekçilik ve et üzerine hobisi olduğunu kaydeden Yasavur, 8 yıllık restoran işletmeciliği deneyimi olduğunu kaydetti.

Şef Semi: 'Adana kebabının yanına konulan pilav bir hakarettir'

Yurt içi ve yurt dışında pek çok otel ve restoranlarda görev yapan yönetici Şef Ali Semi ise kebabın yapımı kadar sunumunun da bir standardı olduğunu vurgulayarak, bazı mekanlarda kebabın yanına sunulan pilavın bir hakaret olduğunu kaydetti.

Tanınmış usta, 'Bizim verdiğimiz yeşillikler, pişmiş soğan, domates, ezme gibi aperatiflerle bile, gelenin karnı doyuyor' ifadelerini kullandı.

Serengedikoğlu: 'Ailemin lokantasını kebapçıya çevirebilirim'

Çukurova Üniversitesi öğrencisi Neziha Serengedikoğlu da Adana denince akla ilk gelenin kebap olduğu için yapımını öğrenmek istediğini dile getirerek, aldığı ustalık sertifikasıyla ailesine ait olan lokantayı bir kebapçı dükkanına çevirmek istediğini anlattı.

ATO Başkanı Menevşe: 'Yozlaşmayı önlemeye çalışıyoruz'

ATO Başkanı Atila Menevşe ise kursiyerlerin bir marka olan Adana kebabının standartlarını bu eğitim sayesinde öğrendiğine dikkat çekerek, 'Adana kebabının yozlaşmaması, standardının olmasını düşünüyoruz. Bu şekilde sunulması gerektiğini söylüyoruz çünkü bu başka şekilde sunulursa şayet bizim bu markalaşma standardını yakalama sistemimizin dışına çıkar ve yozlaşmış olur. Bunu önlemeye çalışıyoruz' dedi.

Kaynak: İHA