ABD'de Akademisyene Trump Gözaltısı

Rutgers Üniversitesi öğretim üyelerinden Allred, 'bireysel silahlanma hakkı' üzerinden yaptığı Trump karşıtı paylaşım nedeniyle polis tarafından alıkondu Allred, ruh sağlığı hastanesindeki kontrolünün ardından serbest bırakıldı.

ABD'nin New Jersey eyaletindeki Rutgers Üniversitesi'nde çalışan Prof. Dr. Kevin Allred'in, başkanlık seçimlerini kazanan Donald Trumpbireysel silahlanma hakkı üzerinden eleştirdiği için gözaltına alınarak zorla psikiyatrik değerlendirmeye tabi tutulduğu bildirildi.

'Daily News'in haberine göre, Allred, Twitter hesabı üzerinden yaptığı, “Beyazları silahla rastgele öldürürsem, Anayasa'nın ikinci maddesi yine şahane bir madde olacak mı?” paylaşımı nedeniyle gözaltına alınarak ruh hastalıkları hastanesine götürüldü.

New York Emniyetinden (NYPD) polislerin Brooklyn'deki evine gelerek kendisini gözaltına aldığını söyleyen Allred, 'Rutgers polisi, NYPD'ye Twitter'dan yaptığım politik paylaşımlar nedeniyle tehdit oluşturduğumu söylemiş.' şeklinde konuştu.

Allred, yaptığı paylaşımların kışkırtıcı olsa da ABD Anayasası'nın birinci maddesi olan 'bireysel hak ve özgürlükler' çerçevesinde olduğunu ifade ederek, 'Paylaşımlarım, kesinlikle herhangi bir tehdit içermemesine rağmen, tehlikeli olarak damgalandım. Trump'ın ifade özgürlüğüne darbesi resmen başladı.' ifadelerini kullandı.

New Jersey’deki Rutgers Üniversitesi’nde toplumsal cinsiyet konusunda ders veren Allred, Trump'ın başkan seçilmesinden duyduğu rahatsızlık dışında herhangi bir sağlık sorununun olmadığını ifade etti.

NYPD ise Rutgers Üniversitesi polisinin kendilerinden Allred'in sınıfta ve Twitter hesabı üzerinden 'beyazları öldürme' ile ilgili yaptığı yorumlar nedeniyle sağlık kontrolünden geçirilmesi talebinde bulunduğunu açıkladı.

Rutgers Üniversitesi Sözcüsü Jeffrey Tolvin, yaptığı açıklamada, 'Üniversite polisi, Allred aleyhine öğrencilerden gelen şikayetlerin değerlendirilmesi adına önlemler almıştır.' dedi.

ABD Anayasası'nın bireysel silahlanmayı düzenleyen 2. maddesinde, “Özgür bir devletin güvenliği için iyi teşkilatlanmış bir milise ihtiyaç bulunduğundan, halkın silah edinme ve taşıma hakkı çiğnenemez.' ifadesi yer alıyor.
Kaynak: AA