UAEA Yönetim Kurulu Toplantısı

UAEA Başkanı Amano: 'Nükleer anlaşmanın yürürlüğe girmesinden bu yana İran, ikinci kez ağır su envanterini 130 tonun üzerine çıkardı'.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Yukiya Amano, İran’ın ağır su stokunun 130 ton sınırını aştığını bildirdi.

Amano, Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen UAEA Yönetim Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, İran'ın ağır su stokunun nükleer anlaşmada öngörülen sınırı aştığını söyledi.

Yukiya Amano, 'Nükleer anlaşmanın yürürlüğe girmesinden bu yana İran, ikinci kez ağır su envanterini 130 tonun üzerine çıkardı' ifadelerini kullandı.

UAEA'nın denetim ve gözetimi altında İran’ın bir miktar ağır suyun ülke dışına aktarılması için hazırlık yaptığına değinen Amano, İran’ın ağır su miktarının 130 tonun altına düşebilmesi için bir kere dışa aktarım yapılacağını belirtti. Amano, şu ifadeleri kullandı:

'İran, bir kere transferi gerçekleştirdiği zaman, ağır su stoku 130 tonun altına düşecek. İran'daki nükleer onaylama için açık bir kazancı temsil eden nükleer anlaşmanın uygulanmasında uluslararası güveni sağlamak için gelecekte bu tür durumlardan kaçınmak önemlidir.'

İran’ın Güvence Denetimleri Anlaşması'nın geçici Ek Protokolü'nü uygulamaya devam edeceğini kaydeden Amano, Ajansın söz konusu anlaşmalar uyarınca beyan edilen nükleer faaliyetleri denetlemeyi sürdüreceğini söyledi.

Amano ayrıca Kuzey Kore'nin yaptığı nükleer denemelerin ciddi endişe kaynağı olmaya devam ettiğini belirtti. Kuzey Kore’nin iki yeni nükleer test yaptığını anımsatan Amano, Kuzey Kore yönetimini Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararları çerçevesindeki yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmeye ve UAEA ile iş birliği yapmaya davet etti.

Nükleer anlaşmaya göre İran, ağır su stokunu 130 tonun altında tutmak zorunda ve aşımı halinde ülke dışına çıkarmakla yükümlü.
Kaynak: AA