Turgutlu'nun Dünü Ve Bugünü Masaya Yatırıldı

Turgutlu Belediyesi ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi tarafından organize edilen Uluslararası Turgutlu Sempozyumu başladı.

Turgutlu'nun Dünü Ve Bugünü Masaya Yatırıldı
Turgutlu’da 17-19 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek Uluslararası Turgutlu Sempozyumu açılış töreni gerçekleştirildi.

Turgutlu Kaya Magnesia Otel’de gerçekleştirilen sempozyuma Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Prof.Dr. Kemal Çelebi, Manisa İl Jandarma Komutanı Albay Özcan Kaplan, Turgutlu Kaymakamı Uğur Turan, Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, MCBÜ Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Türk, Turgutlu MYO Müdürü Prof.Dr. Kenan Yalınız, eski belediye başkanları, CHP İlçe Başkanı Erk Kayabaş, sempozyum yetkilileri, akademisyenler ve bir çok sayıda dinleyici katıldı.

Yoğun ilgi gösterilen sempozyumda 75 akademisyenin Turgutlu hakkında yazdığı tezler kuruldan geçti ve sempozyumda yerini aldı. 3 günlük sempozyumda 20 oturumda 75 bildiri sunulacak. Açılış konuşmasını gerçekleştiren eski belediye başkanlarından Mehmet Tüzel Gökyayla’nın ardından konuşan Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, sempozyum kapsamında Turgutlu’ya dair akademik çalışmaların paylaşılacağını belirterek, "İlçemize dair her ne varsa ki köklü geçmişe sahip Turgutlu’nun tarihi, kültürü, coğrafyası, ziraatı gibi aylardır üzerinde titizlikle çalışılan tüm konuları şuan bizlerle birlikte olan akademik kadrolar aracılığıyla kamuoyuyla paylaşmış olacağız. İnancım odur ki Uluslararası Turgutlu Sempozyumu boyunca Turgutlu’da önemli bir bilgi ve kültür aksı oluşturacağız. Bir başka hedefimiz dahilinde de burada sunulan bildirileri kapsamlı ve muhtemelen iki cilt olacak bir kitap haline getireceğiz. Böylelikle buradaki çalışmayı kalıcı bir hale getirerek taçlandırma amacını taşıyoruz" dedi.

Turgutlu için bütün imkanların seferber edildiğini sözlerine ekleyen Başkan Şirin, Bizler yerel yönetimlerin tarih ve kültür araştırmalarında itici güç olması gerektiği inancından hareket ederek göreve geldiğimiz günden bu yana şehrimizin kültürünü, tarihini ilgilendiren konularda kurumumuzun tüm imkânlarını seferber ettik. Bunun en güzel örneklerinden birisi de Turgutlu yereli ve Manisa’nın yakından takip ettiği üzere Turgutlu Kent Müzesi’dir. Önümüzdeki aylarda misafirlerini ağırlamaya başlayacak olan Kent Müzemizin açılışında da sizlerle birlikte olmayı ve ayrıca müze bünyesinde düzenlenecek olan konferans ve panellerde yine sizlerin bilgilerinden istifade etmeyi ümit ediyoruz" diye konuştu.

"Tamamı Türkler tarafından kurulmuş ilk yerleşim yeri"

Başkan Şirin’in ardından konuşan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Turgutlu için çok önemli bir çalışmaya imza atıldığını belirterek, "Turgutlu, Anadolu’da tamamı Türkler tarafından kurulmuş ilk yerleşim yerlerinden biridir. Turgutlu, Saruhanoğlulları ile birlikte bölgeye gelen Türkler tarafından önce bir köy olarak kurulmuş sonra hala bilinen ismiyle Kasaba olmuş. Bugün Türkiye’nin en modern en gelişmiş en dinamik şehirlerinden biri haline gelmiştir. Turgutlu’ya ait değerlerimizi bilmek, onları yaşatmak gelecek kuşaklar bakımından önemlidir. Bir şehir maddi ve manevi değerleriyle birlikte gelişmelidir. Şehirler insanlar gibidir. Onların da bir geleneği yaşanmışlıkları geçmişten getirdikleri vardır. Yani şehirlerin de kendilerine özgü bir ruhu vardır. Bir şehri yönetirken, imar ederken ve ya geliştirirken bu ruha kulak vermek gerekir. Bu toprakları Turgutlu yapan şeylerin neler olduğunu bilmek önemli. Bu nedenle Uluslararası Turgutlu Sempozyumu büyük bir değer taşıyor" dedi.

Akademisyenlerin 3 boyunca Turgutlu’yu konuşacağını hatırlatan Rektör Çelebi, "Kendi sahasında çok değerli çalışmalar yapan bilimadamlarımız araştırmacılarımız Turgutlu’yu konuşmak ve araştırmalarının sonuçlarını paylaşmak için davetimize icabet ettiler. Turgutlu’nun bir çok yönüyle konu edinildiği bu sempozyumda 50 üniversiteden 75 araştırmacı bildiri sunacak. Bu bildiriler sempozyum sonrası kitapçıkta basılacak. Her bir köşesi kendi tarih ve kültürümüz açısından çok önemli zenginlikler ve birikimler sunan Manisa’da her bir ilçesinde bu sempozyumun örnek alınması ve yapılması dileğimizdir" diye konuştu.

2017’de Uluslararası Manisa Sempozyumu düzenlenecek

2017 yılının ekim ayında Uluslararası Manisa Sempozyumu’nun düzenleneceğini sözlerine ekleyen Rektör Çelebi, "2017 yılı ekim ayında Valiliğimizin, belediyelerimizin destek ve katkılarıyla Uluslararası Manisa Sempozyumu’nu gerçekleştireceğiz. Bunu da geleneksel hale getirmeyi düşünüyoruz" dedi.

"Turgutlu’ya sahip çıkmak zorundayız"

Programda konuşan Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise şunları söyledi: "Adı tabiri caizse Turgutlu soyadı Kasaba olan bir kadim şehrimiz var. Bir şehir deyip geçmemek gerekiyor. Eğer bir şehir kurulduysa bir süre sonra o şehrin bir tek hemşerisi kalmamış, o şehrin kurulu alanda bir taş üstünde bir taş kalmamış da olsa bir kimlik bir kişilik taşıdığı için o şehir artık dünya coğrafyasını ve dünya tarihinde bir milletin bir medeniyetin kültüründe vazgeçilmez bir yeri işgal etmiş demektir. Burası tabiri caizse bir hücre, tabiri caizse bir nüve, tabiri caizse bir tohum. Medeniyetimizin tohumu. Milletimizin tohumu. Başkan diğer tohumlar başka diğer nüvelerde olduğu gibi... Milletin bütün özellikleri bu tohumun içerisinde. Dünü bu tohumun içerisinde. Bugünü burada. Yarını da burada. Gözümüz gibi sevmek ve korumak durumundayız. Ama zaten sizler bunun idrakinde olduğunuz için bugün buradasınız. Çok değerli yöneticilerimiz bunun bilincinde olduğu için zaten ben bu sempozyumda bu cümleleri kurabilme fırsatını buluyorum. Turgutlu’ya sahip çıkmak zorundayız. Hep beraber bütün Türk milleti sahip çıkmak zorunda ama bu mümkün değil. Şu anda Türk milleti adına, Türk milletinin geçmişi, bugünü ve geleceği adına bu vazife bizlerin sırtındadır. Öncelikle Turgutluların sonra da Manisa’nın bütününün, Manisa Valiliği’nin sırtındadır. Bu idrak içerisinde en iyi şekilde yerine getirebileceğimizi görüyorum"

Konuşmaların ardından 29 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Feridun Emecen, sempozyum bildirisini okudu. Törenin sonunda eski belediye başkanlarından Mehmet Tüzel Gökyayla’ya, Turgutlulu Tarih Profesörü Salih Özbaran’a ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feridun Emecen’e teşekkür plaketi takdim edildi.
Kaynak: İHA